Барозу пусна ГМО

Понеделник, 29 Март 2010

Както се очакваше, първото нещо, което свърши новата комисия на Жозе Мануел Дурао Барозу, беше да одобри три нови сорта генетично модифицирана царевица, производство на компаниите Синджента, Пионер и Монсанто. Два вида генетично модифицирани култури понастоящем са разрешени за отглеждане на територията на ЕС – царевицата MON 810 на Монсанто и отпреди седмици картофът „Амфлора” на BASF.

Всички останали над 30 вида ГМО продукти са разрешени в ЕС единствено за употреба като храни, съставки на храни и фуражи, но без възможност за отглеждане.

Новината за одобрените нови видове мина почти незабелязано, забулена в неистовите усилия на ЕС да помага на пострадалите хора след земетресенията в Хаити и Чили. Сега обаче полският министърът на земеделието Марек Савицки е изпратил нота до евркомисаря по земеделие Дачиан Чолош, с която възразява срещу приложената от ЕК процедура от 2 март, с която се одобри употребата на няколко нови генетично модифицирани продукта.

С новата процедура също се разреши отглеждането с комерсиална цел на генетично модифицирания картоф „Амфлора”, както и производството от него на нишесте за индустриални нужди.

Процедурата по издаване на разрешение на картофа „Амфлора” в общността е стартирала през 2005 г. със заявление, подадено от немската компания BASF, чрез съответния компетентен орган на Великобритания.

По време на срещата на Съвета на министрите на земеделието на 16 юли 2007г. не е било постигнато квалифицирано мнозинство за одобрение и Комисията е била длъжна да преразгледа случая. Оттогава, за повече от 3 години, никаква информация в тази връзка не е била оповестявана публично.

Страните – членки не са били информирани за плановете на Европейския съюз. Министър Савицки възразява срещу факта, че след такъв дълъг период от време, през който са били въведени нови процедури за вземане на решенията и е бил сменен съставът на ЕК, Комисията е оповестила разрешението за отглеждане на генно модифицирания картоф „Амфлора”, без консултация с Европейския парламент.

Прочетена 450 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.