За връзката между архитектурата и геодезията

Петък, 02 Май 2008

Изработеното от геодезистите се използва от много широк кръг специалисти.  Не можем да си представим проектирането на сграда, път или на каквато и да била инфраструктура без участието на геодезията.

Въз основа на данните от геодезическото заснемане различните проектанти могат да вземат правилното решение и да развият своите идеи. От тук идва и голямата отговорност на геодезическата колегия при изграждането на населени места, сгради и инфраструктура. А така също и необходимостта от добри връзки между архитекти и геодезисти.

Когато един архитект започва своя проект, първото което го интересува, е резултатът от геодезическото заснемане на терена. Той му помага, за да се ориентира и да предприеме верните стъпки за изработването на застроителен план на един квартал, град, населено място. Архитектът не би могъл да свърши собствената си работа, ако няма на разположение точната специализирана карта на терена и на цялата съществуващата инфраструктура.

Дейността на архитектите е взаимносвързана с тази на геодезистите, а за да се развива строителството по-добре и добрите релации между архитектурната и геодезическата колегии са абсолютно наложителни.

В този брой списание Геомедия представя на вниманието на читателите си Съюза на архитектите в България и най-голямото международно архитектурно обединение - Международният съюз на архитектите (МСА), със седалище в Лозана.

За да работим заедно, трябва да се познаваме добре, необходимо е да разбираме проблемите си и да си помагаме, защото имаме обща кауза.

Воден от това разбиране и убеден в нуждата от тясно сътрудничество между гилдиите, екипът на Геомедия ще се опита в бъдеще да представи развитието, проблемите и успехите и на други браншови организации в областта на строителството.

 

Екипът на Геомедия

Прочетена 935 пъти Последно променена в Сряда, 31 Май 2017 15:01

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.