Събития, изложения, новини

Четвъртък, 29 Май 2008

От 18 май до 20 май в Интер Експо и Конгресен център се проведе конференция и изложение за недвижими имоти и градоустройствено планиране Balpex. Конференцията беше на тема: „Пазарът на недвижими имоти на Балканите – България, Румъния, Сърбия”. Главният архитект на София Петър Диков представи презентация на тема „София – привлекателно място за инвестиции”. Презентацията беше направена професионално и с мисъл за бъдещите проекти и инвестиции, насочени към инфраструктурата в нашия град.
Най-старото българско техническо училище отбеляза 65 години.
Тържествата бяха съпроводени с юбилейна научна конференция на 17 и 18 май. На нея се представиха 183 доклада от 280 автори, от които 192 от България и 109 - от УАСГ.
Тя беше открита с пленарна сесия, ръководена от зам.-ректора проф. Костадин Топуров, който поздрави всички преподаватели, студенти и гости от името на ректора проф. Пеньо Пенев. Деканите на петте основни факултета представиха пленарни доклади.

От 2 до 8 май 2007 г. В София бе проведена Международна среща на студентите по геодезия – IGSM 2007. Присъстваха 120 чуждестранни студенти, млади учени и професори от 10 страни от Европа.
Откриването и Генералната асамблея се проведоха в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Приветствено слово изнесе деканът на Геодезическия факултет доц. д-р инж. Славейко Господинов.
Приветствие към участниците в събитието направиха официалните гости:
Светослав Спасов – Председател на постоянната парламентарна комисия за децата, младежта и спорта;
Ангел Янакиев - Председател на Управителния съвет на Камарата на инженерите в България; Владимир Кисьов – Председател на Столичен Общински съвет; Милан Конечни – Президент на Международната картографска асоциация.

До края на годината завършва проектът на Световната банка за кадастъра и имотния регистър. Усвоени са 60% от средствата по заема (общо 30 млн. евро), а общо 85% са ангажирани в изпълнението на проекта.
Това каза Цветен Боев, изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той участва в четвъртото издание на изложението „Интергео Изток“ и съпътстващата го конференция, което се провежда в България за първи път. Една от последните дейности от проекта е внедряването на информационната система между кадастъра и имотния регистър. Изпълнителят е „Сименс бизнес сървисис“ от Австрия. Вече са завършени няколко встъпителни етапа от подготовката на информационната система и от началото на март започва пилотно внедряване на информационната система на кадастъра и имотния регистър в службите по кадастър на четири служби по кадастър - Враца, Шумен, Бургас, Благоевград. След допълнителни проучвания системата ще бъде „проиграна“ и в Пловдив. Важността на информационната система се състои в това, че данните от кадастъра и имотните партиди ще бъдат свързани и наложени, а действията между двете служби - синхронизирани.


4 - 1 0 Август . Москва , Русия
ХХIII Международна картографска конференция, организирана от международната картографска асоциация (ICA).
http://www.icaci.org; http://www.icc2007.com
20-24 Август. Иелоунайф, Канада IPY GeoNorth 2007 – Първа международна околополюсна конференция относно геопространствените науки и приложението им.
http://www.ipygeonorth.org
28-29 Август. Урумчи, Ксингджианг, Китай - ISPRS Workshop on Updating Geo-spatial Databases with Imagery & The 5th ISPRS Workshop on DMGISs.
http://isprs-wg41.nsdi.gov.cn
6-8 Септември. Хелзинки, Финландия. Семинар на тема: "Принудително придобиване и обезщетение". Организирано от FIG 9 в сътрудничество с FIG 7 и 8 във връзка с Балтийската оценителна конференция.
http://www.fig.net/commission9
17-18 септември. Бейджинг, Китай. Пета международна конференция за сегашни и бъдещи тенденции в дизайна на мостове, изграждане и поддръжка. Съспонсорирано от FIG WG 6.4.
http://www.bridgemanagement2007.com
24-28 Септември. Будапеща, Унгария. ХIII ISM Конгрес.
http://geomedia.bg/admin/www.ism.rwth-aachen.de
1-6 Октомври. Атина, Гърция. 21-ви Международен CIPA Симпозиум.
http://www.survey.ntua.gr/hosted/cipathens_2007
1-3 Октомври. Женева, Щвейцария. ISGI 2007 – Втори международен CODATA. Симпозиум на тема "Обобщение на информация".
http://www.codata-germany.org/ISGI
2-5 Октомври. Квебек, Канада. ГеоКонгрес Квебек 2007г. – Франкофонска федерация на земемерите.
http://www.quebec2007.ca
29 Октомври – 1 Ноември.
Кристчърч, Нова Зеландия – Девети Югоизточно-азиатски геодезически конгрес, включващ 119-ата Конференция на геодезическия институт, Нова Зеландия, CASLE, Общо събрание, работни групи на FIG 4 (Хидрография) и 5 (Позициониране и Измерване). Съспонсорирано от FIG.
http://www.surveyors.org.nz/congress2007

Прочетена 955 пъти Последно променена в Вторник, 05 Септември 2017 12:57

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.