Георги Харизанов, изпълнителен директор на "БиЕмДжи" ООД

Четвъртък, 16 Юли 2009

 

Георги Харизанов е завършил Международни икономически отношения (Външна търговия) в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) през 1987 г. Между 1988 и 1992 г. работи във ВТО ИНКО, а след това от 1992 до 1998 г. - като търговец в ICL и по-късно FujitsuICL България. От 1998 до 2002 г. е консултант по стратегическо планиране и участва в международни проекти с KPMG по PHARE, проекти в България и извън страната.

Вашата фирма е дистрибутор на 2D и 3D софтуерни решения за проектиране и дизайн Autodesk. Вие постоянно организирате семинари на Autodesk. Какво провокира тези стъпки?

БиЕмДжи ООД изпълнява функцията на дистрибутор с добавена стойност (Value Added Distributor) и представител на Autodesk за България. Едно от важните направления в работата ни с Autodesk е редовното и професионално представяне на новите продукти и решения за нуждите на българските клиенти. Портфолиото на Autodesk през последните няколко години се промени драматично. Освен водещият базов продукт AutoCAD, които вече е де юре и де факто стандарт в проектирането и техническото документиране, Autodesk методично инвестира в създаването на нови технологии и програмни продукти, които дават възможности и решения на специфичните нужди днес и утре в редица вертикални индустрии. Това са архитектурата, строителството, конструкцията на сгради, ВиК, ОВК, Електро, инфраструктурно и пътно проектиране. Освен това подпомагат инфраструктурното моделиране и управление на активите с модерни геопространствени информационни решения. Не бива да се пропуска приложението им м машиностроително конструиране и прототипиране, при стерстестове, симулации и анализ и визуализации. Очевидни са възможностите в модерния дизайн, 3D проектирането и визуализирането, анимацията и развлекателна индустрия.

Ето защо ние все по-активно и по фокусирано подготвяме и правим целенасочени семинари, конференции и работни срещи за да популяризираме ползите от новите иновативни технологии и продукти на Autodesk.

 

Какви са вашите приоритети? 

В краткосрочен план амбицията ни е да заемем още по водеща позиция и по-голяма пазарна ниша с продуктите на Autodesk. Не на последно място от огромно значение е да постигнем много по-висока степен на внедряване на най-новите технологии, което неминуемо ще помогне на българските фирми да станат по-производителни, по-ефективни и по-конкурентноспособни.

Как поддържате нивото на вашите служители?

С ежегодни програми за обучение по линия на Autodesk и съгласно плановете ни като водещ софтуерен дистрибутор.

Кои са вашите международни партньори? Смятате ли да разширявате международната си дейност?

Фирмите, с коуито работим, са водещите софтуерни разработчици и производители – Microsoft, Symantec, Adobe, Corel, Nero, ABBY, Pantone. Наскоро вече представляваме и Citrix –най-модерни решения за виртуализация

Как работите с геодезистите и с инженерите, заети в строителството изобщо?

БиЕмДжи е компания дистрибутор, която работи с мрежа от дилъри и сертифицирани партньори. Всъщност нашите основни и директни клиенти са фирмите от партньорска мрежа, които от своя страна имат директни взаимоотношения и работят с геодезистите. Ние също контактуваме крайните потребители и ключовите клиенти с цел коопериране и помощ на нашите партньори.

Какво липсва на българите, за да успяват в бизнеса?

По-голяма самоувереност!

Повече самонадеяност!

Повече упоритост и готовност да отстояват и да доставят/реализират обещаното!

 

Какви са перспективите в модерното проектиране?

Модерното проектиране ще бъде изцяло на основата на съвременния единен строително информационен модел (единна цифрова база данни за целия проект) BIM на Autodesk и продукти и решения като Autodesk Revit Architecture, Autodesk Revit Structure и Autodesk Revit MEP. Геодезистите ще работят със завидна производителност и ефективност на основата на параметричния модел в Autodesk Civil3D.

Какъв е бизнес климатът в България? Има ли реална конкуренция у нас?

Бизнес климатът ни е добър. Имам някои препоръки, които мога да очертая: по-голяма заангажираност, активно съдействие на държавните органи и институции при спазването на закона за интелектуалната собственост и активен и бърз натиск върху нелегалните потребители на софтуер в страната. Когато става въпрос за проектиране, говорим за бизнес софтуер, с който се правят проекти за милиони. Не може такива проекти и организации да ги изготвят с нелегален софтуер и това да остане незабелязано и без последствия.

Ще засегне ли глобалната икономическа криза вашия сектор и ако да - как според вас?

Определено вече го засяга. Например строителният бизнес изцяло е потърпевш. Бизнесът в машиностроителния сектор също ще бъде засегнат.

На това обаче би следвало да гледаме само с оптимизъм и като на предизвикателство. Определено нуждите в отделните сектори си остават. Решения за тях трябва да бъдат дадени, което на практика означава, че решенията на Autodesk са повече от всякога необходими. За да прогресираме в новите условия и да се развием, би следвало да се подготвим за тях. Първо, да станем по-производителни и по-ефективни. Второ, да станем по-професионални и по гъвкави, като предлагаме нашите проекти за по-кратко време при занижени цени и разходни норми. Трето, да можем да реализираме идеите си, като ги превърнем в нови продукти по-бързо и по-успешно. Трябва да можем да ги представим и реалистично, да ги визуализираме още преди те да са построени, пред предприемачите и пред финансовите институции. Би било възможно, само ако имаме нови технологии и внедрим иновативни подходи и продукти. А Autodesk ни предлага именно това – иновации и иновативни решения и софтуерни продукти. Само така ще отговорим на търсенията  днес с успех и нашите продукти и проекти ще бъдат приети и реализирани преди останалите конкурентни такива. Съществуват много примери за това с български предприятия.

Как преборвате конкуренцията?

С професионална мрежа от търговци, инженери и консултанти

Какво са за вас клиентите?

Най-важният показател и „метроном” за новите решения от Autodesk!

Почивате си най-добре, когато…

Сменя ежедневната работа с нещо по-различно – спорт, излет, приятели, физическа работа

Ако имахте сили да промените нещо, то е …

Да подготвя армия от добре обучени и много мотивирани преподаватели, въоръжени с необходимите лекции и упражнения за преподаването на най-новите технологии на Autodesk (не защото са на Autodesk, а защото това е бъдещето и ще ни помогне много, ако го усвоим по-добре).

Ако имахте лупа, какво бихте огледали с нея?

Някои от най- перспективните ни клиенти с цел да им помогнем да станат по-добри и да задържат хората си, и да ги мотивират по-добре.

А телескоп?

Страната ни след 3 до 5 години в условията на Европейския съюз.

 

 

Прочетена 669 пъти Последно променена в Понеделник, 10 Април 2017 14:20

Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме ползвали, когато сме ги създавали.

Алберт Айнщайн

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia at abv.bg
office at geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.