In Memoriam

Четвъртък, 17 Март 2011

На 28 октомври 2010 г. на 74-годишна възраст внезапно почина проф. д-р Йорг Албертц, почетен президент на Германското дружество по фотограметрия, дистанционни изследвания и геоинформатика.

Йорг Албертц е роден на 29 февруари 1936 г. в Еслинген, недалеч от Щутгарт, където завършва средното си образование. През 1959 г. се дипломира като инженер в Щутгартския технически университет, а по-късно е назначен за научен асистент в Берлинския технически университет. През 1965 г. защитава докторска дисертация на тема „Блокова аеротриангулация с единични модели". Междувременно е назначен за главен инженер и лектор в Института по фотограметрия и топография към Университет в Карлсруе.

През 1976 г. в Дармщатския технически университет Йорг Албертц става първият професор в Германия по дистанционни изследвания. По-късно е декан на Геодезическия факултет към същия университет. През 1979 г. получава професорско място по фотограметрия в Берлинския технически университет.

Проф Албертц последователно е бил главен редактор на Германското списание Bildmessung und Luftbildwesen, вицепрезидент и президент на Германското дружество по фотограметрия, дистанционни изследвания и геоинформатика. През 2004 г. е удостоен със званието „Почетен президент" на дружеството.

Сред значителния брой публикации на проф. Албертц заслужава да се отбележи докладът „100 години Германско дружество по фотограметрия, дистанционни изследвания и геоинформатика", който съдържа исторически анализ на приноса на дружеството в развитието на фотограметрията, поради което към него има подчертан обществен интерес.

Професионалната дейност на проф. Албертц е тясно свързана с дигиталните изображения. Той активно участва в проектирането и функционирането на германските проекти Mars 96 и Mars Express 2003.


Проф. Албертц в съавторство с д-р Валтер Крайлинг съставя четириезичен Наръчник по фотограметрия (Photogrammetrisches Taschenbuch, Photogrammeric Guige, Guide Photogrammétrique, Manual Fotogramétrico de Bolsillo), претърпял пет издания. Наръчникът, който е джобен формат, на около 300 страници съдържа в синтезиран вид най-същественото от фотограметрията - множество формули, таблици и схеми - информация, необходима за практикуващите професионалисти. Съдържанието на наръчника е разпределено в следните 6 раздела: Обща информация, Математика, Оптика, Фотография, Фотограметрия (вкл. Земна фотограметрия, Аерофотография, Еднообразна фотограметрия, Стереокартиране, Аеротриангулация, Ааналитична фотограметрия, Дистанционни изследвания). Това полезно помагало е добре познато и на нашите фотограметристи от по-старото поколение като ръководството на Албертц / Крайлинг.

Прочетена 715 пъти Последно променена в Понеделник, 28 Ноември 2016 14:06

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.