Три града, три реки, три истории

Понеделник, 28 Май 2012

За всеки геодезист е ясно, че цялата ни професия се крепи на система от трайно стабилизирани геодезически точки върху физическата земна повърхност, и то така, че с течение на годините те да бъдат достатъчно надеждни и полезни. Навсякъде по света целта на знаците е една и съща, логиката на поставянето - еднаква, но в различните страни оформянето им е специфично.

Идеята на поредицата „Геодезическите знаци по света" е да покаже чрез снимки как изглеждат стабилизираните точки по други държави и континенти. Призоваваме всички читатели да участват със собствен материал в тази колекция. Вашите снимки и истории може да изпращате на email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Първият брой на Албума ще ни отведе до геодезическата практика в Нова Зеландия, най-отдалечената от България страна, част от континента Австралия и Океания.

 

Борислав Александров

 

Берн

bernpoints1.JPG

bernpoint2.jpgШвейцарците спорят около етимологията за избрания за столица град Берн. Дали идва от мечка - първото животно, което херцог Бертолд V фон Церинген (1160-1218) срещнал по време на лов, или е немска версия на италианския град Верона. След откриването през 1980 г. на цинковата плоча Gobannus tablet обаче на първа линия излиза тезата, че името на града идва от келтския топоним "Berna", със значение "Mеча хралупа" или "Меча яма". След 1220 г. мечката се налага като хералдическо животно и започва да се поставя на герба и печата на Берн.

 

Градът лежи на живописния завой на река Аар. Старата част през 1983 г. е включена от ЮНЕСКО заради аркадите - навеси над улиците, за да пазят жителите на града от дъжд.

В патентното ведомство на Берн работи Алберт Айнщайн, за да създаде теорията на относителността.

bernpoints3.jpg
 
bernpoints4.jpg
 
bernpoints5.jpg
 
bernpoints6.jpg

Венеция

venicepoint4.JPG

Поселище в лагуната съществува още от V в. пр. н. е., а градът е създаден през IX в, като в Средновековието Венецианската република на дожите е независима държава, контролирала търговията между Изтока и Запада. Днес Венеция и лагуната са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заради дървени подпори, върху които е изграден. Слягането на почвата излага града на опасност от наводнения. Символ на уникалното място е крилатият лъв, който стои и на герба на града. Днес във Венеция живеят предимно туристи, макар да са вписани 271 251 жители, които обитават на континента и са оставили пришълците да се любуват на уникалното място, наситено с история, архитектура, изпъстрено цветно стъкло, романтика и загадъчност.

venicepoint1.jpg

venicepoint3.jpg

venicepoint2.jpg

Париж

paris7.JPG

Каквото и да се каже за Париж - ще е малко, откъслечно и повърхностно. Защото както гласи текстът на споразумението за побратимяване между Рим и Париж: „Само Париж е достоен за Рим и само Рим е достоен за Париж". Днес културен и исторически център на света, съвременен Париж е проектиран за военни действия. В средата на 19 век тесните улички са заменени с широки булеварди, Лувърът първоначално е построен като крепост, а по-късно се превръща в резиденция на френските крале.

parispoints1.jpg

parispoints2.jpg

parispoints3.jpg

parispoints5.JPG

parispoints6.JPG

Кейовете на Сена са вписани в световното наследство на ЮНЕСКО, а самата организация не случайно си е избрала точно френската столица да настани централата си.

А ако някой се опита да състави списък на известните хора, които са се разхождали по парижките кейове, може би ще трябва да състави многотомна енциклопедия.

Прочетена 1024 пъти Последно променена в Петък, 29 Януари 2016 14:10

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.