Младият геодезист Мартин Стайков

Четвъртък, 29 Ноември 2012

За УАСГ, GPS тематично картографиране и партитата

 

 

 

„Геомедия" за пореден път представя младите надежди на родната геодезия. Този път това е Мартин Стайков. Той е роден в Бургас, където завършва строителния техникум със специалност геодезия. Продължава образованието си в УАСГ, същата специалност. Работи в ДНСК, а след дипломирането си получава покана за друга работа, благодарение на силното си представяне на защитата.

 

 

 

- Защо избрахте геодезията? Детската ви мечта ли беше? 

- В никакъв случай не мога да кажа, че е била детска мечта. Имам мечти далеч от геодезията, но съм доволен, че съм избрал тази специалност. Насочих се към геодезия още когато кандидатствах в строителния техникум. Не знаех какво представлява, но ми звучеше доста екзотично и се записах още от първото класиране.

 

- Трудно ли се следва геодезия?

- Видя ми се трудно, но като погледна назад, осъзнавам, че ако бях по-сериозен, нямаше да ми е въобще трудно. Бях от студентите, които в последния момент правиха всичките си проекти по време на легендарните заверки в УАСГ и изпадах в паника. Даже съм прекъсвал заради това.

 

- Какво научихте в университета?

- Много от геодезията и геоинформатиката, което сега ме улеснява в работата. Научих се още да бъда самостоятелен в решенията и да преценявам приоритетите си в живота.

 

- А какво не научихте?

- Не се научих как се изпълнява клишето: първо работата, после удоволствието. Разбрах го едва при работата ми във фирмата. Там  няма мърдане. Докато в университета винаги има вратички да си оправиш нещата рано или късно.

 

- Любимият учител...

- Може би не задавате въпроса на правилния човек. Но все пак ще кажа, че любим учител за мен стана доц. Бандрова и то в последната година. Един път не ми даде заверка и прекъснах, но после разбрах какъв човек е. В много моменти ме е подкрепяла, особено в деня на защитата - няма да забравя какво направи за мен.

 

- Каква беше темата на дипломната ви работа?

- Темата е „GPS тематично картографиране". Бях изготвил GPS карта на незаконното строителство в гр. Бургас. Идеята на моята разработка е да се направи една добра база данни от графична и атрибутна информация за незаконните строежи на територията на бургаска област, която да е приложение за GPS приемници. Това приложение да се използва от инспекторите от ДНСК за бързо откриване на обектите и тяхната актуализация в реално време или за добавяне на нови. Тази актуализация има възможност да се прати от терена в службата на сървър, който е свързан с интернет връзка заедно с GPS приемника. Също така с тази GPS карта могат да се правят различни ГИС приложения и разработки, които са свързани тясно с функциите на ДНСК. Това ще подобри ефективността на работата и ще намали двойно времето за отработване на процедурите по прекратяване на административното производство за незаконните строежи.

 

- Лесно ли си намерихте работа, след като завършихте университета? Подготвен ли се чувствате или има какво да наваксвате?

 

- Намерих работа в ДНСК още преди да съм завършил, но мисля, че университетът е допринесъл за това. Когато си защитих дипломната работа, след месец ми направиха предложение за по-високо платена работа, приех и днес работя по специалността. А за подготовката - мисля, че съм достатъчно подготвен, но за това е допринесла и работата ми по време на следването в УАСГ. Не смятам,че човек може да се чувства достатъчно подготвен само от образованието си. Друго е да видиш как стават нещата на място.

 

- Какво е бъдещето на геодезията според вас?

- Бъдещето на геодезията според мен е в дистанционните методи. Мисля, че специалистът геодезист все по-малко време ще прекарва на терена.

 

- Какво бихте променили, ако имахте възможност?

- Бих променил администрацията - много е тромава в България.

 

- Вдъхновява ви най-много...

- Красивите жени и качествената музика.

 

- Не можете без...

- Музиката, концертите и големи музикални фестивали. Обичам да съм част от тях - да съм в кухнята. Една голяма страст.

 

- Омръзнало ви е от...

- Простаци.

 

- Кой е най-важният инструмент в работата ви?

- Преди, докато работих в ДНСК, беше писалката заедно със Закона за устройство на територията. Сега е лаптопът и тоталната станция. А за хобито ми - слушалките.

 

- Какво искате да постигнете?

- Душевен мир и финансова обезпеченост. Не мисля да завладявам света.

 

- Най-голямото ви постижение е...

- Имам едно в личен план, но няма да го коментирам. Завършването ми в УАСГ не е малко постижение.

 

- Най-много се радвате на...

- Приятелите, хобито. В свободното си време се занимавам с организирането на фестивали и партита по нощните клубове. Самият съм DJ. Най-много се радвам на организирания от нас всяка година фестивал „Sun Tribe Open Air" до Бургас.

 

- Ако имахте опорна точка ...

- Ще потърся втора, за да се ориентирам.

 

- Какво бихте огледали под лупа?

- Женската психика.

 

- А с телескоп?

- Израженията на хората, докато четат отговорите ми.

Прочетена 1211 пъти Последно променена в Вторник, 04 Август 2015 12:26

Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме ползвали, когато сме ги създавали.

Алберт Айнщайн

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia at abv.bg
office at geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.