Турска връзка

Петък, 10 Юли 2015

Работната седмица постави мост към събитието в южната ни съседка Турция през 2018 г. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се срещна с Орхан Еркан, директор на Световната конференция на Международната организация на геодезистите (FIG) 2018 (вж. рубриката Интервю) и Левент Озмюз, генерален секретар на Съюза на камарите на турските инженери и архитекти. Гостите оцениха пред Павлова срещата в НДК като изключително успешна и представиха целите на форума, който ще се проведе в Турция през 2018 г.

Турските гости представиха пред Павлова актуалните предизвикателства пред кадастъра – в национален и световен мащаб. Общо бе мнението, че кадастърът засяга много важни сфери като добрата инфраструктура и привличането на инвестиции и е гаранция за законност и условие за благосъстоянието на гражданите.

Министър Павлова е представила идеята си за оптимизация на кадастъра у нас, която включва като първа стъпка внасяне в Министерския съвет на проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, съобщиха от пресцентъра на министерството. Целта на измененията е да се ускори процесът по създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри за територията на страната. На следващ етап ще се работи и за създаването на мултицелеви кадастър, който ще бъде от изключителна полза за потребителите на кадастрални данни и ще им предоставя бърз, качествен и сигурен достъп до електронни услуги. Гостите предложиха да се обмислят възможностите за обмен на опит и добри практики в областта на кадастъра между България и Турция, които като съседни държави с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП II България – Турция, имат много общи интереси. Отправена е и покана към България да се включи в експертна работна група, която да изготви стратегия за развитието на пазара на земя в региона.

Прочетена 810 пъти Последно променена в Понеделник, 13 Юли 2015 08:54

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.