15 март – световен ден на геодезиста

Вторник, 07 Март 2017

На 15 март 2017 г. геодезистите по цял свят могат да се поздравят с професионалния си празник. И ако в България не е много ясно на по-голямата част от управленците какво означава тази професия, но не така е отвъд океана.

На 18 март 2016 г. вече бившият президент на САЩ Барак Обама се обръща към американските геодезисти и ги поздравява за празника им с официално обръщение. Той припомня, че сред бащите на американската нация има геодезисти. За бащите се смятат Джон Адамс, Бенджамин Франклин, Александър Хамилтън, Джон Джей, Томас Джеферсън, Джеймс Мадисън и Джордж Вашингтон. Мнозина се шегуват, че на мемориала на планината Ръшмор са трима геодезисти и някакъв друг тип. Става дума за създадената на 1745 метра височина скулптура на четирима американски президенти: Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн. Трима от тях – Вашингтон, Джеферсън и Линкълн са геодезисти. Официално паметникът е открит на 31 октомври 1941 г.

В САЩ всяка година се отбелязва седмица на геодезиста. През 2017 г. тя ще бъде от 19 до 25 март. Американските колеги са си направили точен план до 2025 г.

Целта на празника е да се обърне внимание на обществото към професията, като се организират събития в училищата и университетите, огласяват се в медиите и се работи за благото на нацията. Въпреки всичко американските геодезисти припомнят речта на президента им Джон Кенеди от 20 януари 1961 г.: „Попитайте не какво може страната да направи за вас, а какво вие може да направите за страната си”.

През 2012 г. Организацията на европейските геодезисти CLGE реши за първи път да въведе ден на европейския геодезист. Тогава празникът беше на 5 март – рождения ден на Герардус Меркатор, роден през далечната 1512 г. Не е нужно да се припомня кой е Меркатор, но все пак - картографът, създал удобна карта на света в наречената на негово име Меркаторова проекция; карта, послужила на мореплавателите да прекосяват по-сигурно океаните; въвежда понятието атлас, а някои библиотеки в България се гордеят да притежават копия от отпечатаните първи негови карти.

От тогава насам всяка година CLGE организира различни инициативи за деня на европейския геодезист и геоинформатиката. Следваха празници, посветени на Галилео Галилей. През 2013 г. CLGE, съвместно с представителя на Американската асоциация на професионалните геодезисти (NSPS) Джон Хохъл взеха решение за създаването на световен ден на геодезиста. Идеята бе отразена в съвместна декларация - Budapest Declaration, подписана от Джон Хохъл, Гиорги Домокос - унгарският делегат на CLGE и Жан-Ив Пирло - президентът на CLGE.

Едно към едно

Поздравление от бившия президент на САЩ Барак Обама към геодезистите

letter from President 001

Америка винаги е била водена напред от онези, които са слагали граници на познатото, които са позволявали на мечтите да се сбъднат, и които са използвали мъдростта, породена от нестихващото ни любопитство да очертаем по-добро бъдеще. Разбирането за важността на земята в очертаването на пътя на нашата обща съдба се състои и в това, че сред основателите на нацията има геодезисти. Те са знаели, както и вие, че за да се развиваме като нация и като хора, първо трябва да сме наясно кои сме и къде искаме да отидем.

Като доказателство за смисъла от работата, геодезията продължава да е важна и да подпомага младите в откриването и определянето на мечтите им. Пожелавам ви всичко най-добро!

Прочетена 2576 пъти Последно променена в Сряда, 15 Март 2017 07:18

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.