Срещи на гилдията с новия министър и представители на АГКК

Вторник, 07 Март 2017

Началото на годината започна със срещи на управляващите и представителите на АГКК с гилдията.

В началото на февруари временно изпълняващият длъжността изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) инж. Михаил Киров покани колегията на работна среща. Целта беше да се обсъдят юридически, организационни и технически проблеми, както и агенцията да представи подробности за работата си в отделни направления. Освен инж. Киров, на срещата присъстваха Лазаринка Стоичкова, главен секретар на АГКК, председателят на секция „Геодезия“ в Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) инж. Николай Главинчев, председателят на Съюза на геодезистите и земеустроителите (СГЗБ) д-р инж. Иван Калчев, зам.-председателят на Асоциацията на геодезическите фирми (АГФ) инж. Златан Златанов и доц. д-р инж. Иван Здравчев от АГФ.

Бяха коментирани редица проблеми, сред които неподходящият период за завършване на процедурите по възлагане на КККР през 2016 г. и сключването на договори в края на годината, което доведе до невъзможност на АГКК да усвои планирания бюджет. Събралите се се обединиха около мнението, че геодезически полски дейности не трябва да се извършват при неподходящи метеорологични условия и това трябва да е регламентирано в нормативната база. Стана ясно, че въпреки че няма вписани в бюджета средства за дейности по геодезия и картография през 2017 г., от АГКК ще се предприемат действия за приемане на постановление на Министерски съвет за увеличаване на бюджета на МРРБ с цел осигуряване на допълнително финансиране точно на тези дейности.

От АГКК представиха новите правила за управление на обществените поръчки, графика за възлагане на обществени поръчки на АГКК по КККР за 2017 г. и бюджета на агенцията за 2017 г.

Интернет страницата на АГКК е с подобрен интерфейс, а системата КАИС с осигурен достъп до всички регистри, поддържани от АГКК.

Среща на Министър Спас Попниколов с представители на геодезическата гилдия

В края на февруари в сградата на АГКК новият министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов се срещна с геодезисти. На срещата присъства зам.-министърът Виолета Комитова, новият изпълнителен директор на АГКК инж. Мима Чалева и главният секретар на агенцията Лазаринка Стоичкова.

Геодезическата гилдия беше представена от Николай Киров (АГФ), Иван Калчев (СГЗБ), Валентин Йовев (КИГ), Николай Главинчев (КИИП), Веселка Дишева, Златан Златанов, Венцислв Янев и други колеги, както и началници на СГКК от цяла България.

Основна тема на срещата беше да се идентифицират на проблеми в областта на геодезията, картографията и кадастъра и да се предложат стъпки за подобряване на качеството на кадастралната карта и кадастралните регистри.

Всички ръководители на професионалните организации изказаха своите мнения. Бяха посочени пропуски при израбтването на кадастралните карти, както и причинит за тези пропуски.

Инж. Мима Чалева посочи идеите, които АГКК иска да осъществи за подобряване на качеството и контрола на кадастралната карта. Основните приоритети ще бъдат в няколко посоки: в обучение както на служителите на АГКК, така и на правоспособните лица; в контрола на работата по изработване на кадасталната карта. Инж. Чалева се обърна с призив към всички фирми и правоспособни лица, участващи в този процес, за по-качествен вътрешен контрол и за участие на изпълнителите в контролните дейности от страна на СГКК.

Инж. Зл. Златанов повдигна въпроса за качествовто на кадастралните карти. Според него качеството на работата не е лошо и най-важното е, че в процеса на поддържане на КК и КР това качество се повишава постоянно. Изтъкнато беше, че не кадастралната карта е проблем, а чрез нея се посочват проблеми, трупани повече от 100 години в резултат на десетки регулационни планове и поне 2-3 кадастрални плана за една и съща територия.

Министър Попниколов се ангажира, ако за кратко време гилията предложи разумни промени в нормативната уредба, той да помогне тези промени да видят бял свят във възможно най-кратки срокове.

Срещата премина е много добра колегиална атмосфера. Ръководствовто на АГКК пое ангажимента такива срещи да се провеждат ведъж месечно.

Прочетена 380 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.