Националната дългосрочна програма за развитието на геодезията – приоритет на новото ръководство на АГКК

Сряда, 10 Май 2017

Поредната работна среща на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) с неправителствените организации в областта на геодезията се състоя в края на март. Така се изпълнява идеята на служебния министър на регионалното развитие инж. Попниколов за директен контакт на институциите с всички от сферата на кадастъра и геодезията. На срещата участваха освен служебният министър инж. Спас Попниколов и неговият заместник арх. Виолета Комитова.

Теми на събитието бяха конкретни промени в нормативните документи в областта на кадастъра и организация на работата по разработването на Национална дългосрочна програма за развитието на геодезията, картографията и кадастъра. Бяха обсъдени и постъпилите предварително предложения от професионалната общност за промени в Наредба № РД-02-20-5 „За съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри“. В резултат на обсъждането се постигна съгласие да се предложи промяната в някои членове от Наредбата, за които практиката на прилагането им показва, че затрудняват дейностите и процесите на други институции.

Изпълнителният директор на АГКК инж. Мима Чалева си постави за цел разработката на Националната дългосрочна програма за развитието на геодезията, картографията и кадастъра да се осъществи съвместно от АГКК и професионалната гилдия. Това е приоритетна краткосрочна задача на новото ръководство на АГКК. На работната среща се дискутира и съставът на експертната работна група, която ще включва представители на различните институции, които имат отношение към съответните сфери на дейност.

Както коментират от АГКК, определящи за срещата бяха високото ниво на експертност и стремеж за разработване на устойчива нормативна среда за дейностите по създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

Прочетена 316 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.