Гийом-Анри Дюфур – патрон на европейския ден на геодезиста 2017 г.

Сряда, 10 Май 2017

DSC 0062 636x424

DSC 0064 636x424

Снимки СГЗБ

Швейцарският военен инженер Гийом-Анри Дюфур (15 септември 1787 г. – 14 юли 1875 г.) бе избран за патрон на шестия пореден ден на европейския геодезист от Организацията на европейските геодезисти CLGE. През 2012 г. за първи път бе организиран този празник, като тогава бе посветен на Герардус Меркатор. Идеята на CLGE е да се привлече повече внимание към професията на геодезистите и обществото да се запознае по-подробно с тяхната роля и функция в държавата. От тогава до днес всяка година CLGE посочва по един геодезист, който е имал важна роля в световната история. През последните години европейският празник съвпада и с българския т.нар. празник на геодезиста, организиран по традиция от Асоциацията на геодезическите фирми (АГФ). А както вече „Геомедия” писа, 15 март бе обявен за световен ден на геодезиста, от американските колеги, които празнуват цяла седмица през март.

У нас на 23 март Съюзът на геодезистите и земеустроителите в България стана своеобразен домакин на честванията на деня на Европейския геодезист. СГЗБ организира тържество в Националния музей „Земята и хората”, като на празника бяха поканени всички геодезисти. Новият директор на АГКК инж. Мима Чалева и председателят на СГЗБ инж. Иван Калчев приветстваха присъстващите. Председателят на Камарата на инженерите по геодезия инж. Валентин Йовев, който е и член на ИБ и УС на СГЗБ, бе пратеник на българските геодезисти в Брюксел. Той сподели опита от тържественото отбелязване на деня 15 март в Дома на геодезиста в Брюксел.

Инж. Йовев съобщи, че е отправил предложение за номиниране на световно известния български учен геодезист и единствен академик в областта на геодезията - Владимир Христов за патрон на празника през някоя от следващите години, наред с други исторически личности, допринесли за развитието на геодезията в световен мащаб.

Проф. дтн инж. Георги Вълев и проф. д-р инж. Керанка Василева бяха подготвили есе за живота на тазгодишния патрон на празника Гийом-Анри Дюфур. Д-р инж. Аспарух Камбуров, член на Младежката секция на СГЗБ, запозна колегията с геодезическите дейности на Антарктида от сезон 2016/2017, а инж. Евгения Караджова от ЕСРИ-България представи някои от геодезическите технологии на фирмата.

35639643

През последната седмица на март пък се проведе организираният от АГФ празник в атракцион „Калоянова крепост” в Арбанаси, Велико-търновско. Преди празничната вечеря имаше заседание на УС на КИГ и две презентации на геодезически фирми - “ГЕОВАРА” представи доклад за "ГНСС системи", а „СОЛИТЕХ“ - Trimble SX10. Доц. Антон Филипов изнесе лекция, посветена на БЛА и геодезическите им приложения.

Инженер и хуманист

Guillaume Henri Dufour Irminger

CHF20 5 front horizontal

Името на швейцареца Дюфур е свързано с инженерството. В края на 1822 г. негово дело е проектът за висящ мост, свързващ сушата с телени въжета. Така това се превръща в първия постоянен въжен мост в света. Пак Дюфур организира и пускането на първата парна лодка по Женевското езеро. Но ако тези изобретения засягат малко хора, то идеята му за въвеждане на улични лампи е високо ценена и до днес. Освен това Дюфор е сред основателите на Международния червен кръст.

Като професор по математика и картограф, той създава от учебници по дескриптивна геометрия до трудове по фортификация, военно изкуство и военна история. И ако в България е малко познат, то швейцарците са го почели по достойнство – неговото име носи най-високият връх в швейцарските Алпи – Dufourspitze 4634 м. Освен това дълго време банкнотата от 20 швейцарски франка носеше неговото изображение.

Историците твърдят, че на погребението на Дюфур в гробището на кралете Пленпале в Женева на 16 юли 1875 г. са присъствали 60 000 души, което красноречиво говори за народната любов към този инженер.

Прочетена 723 пъти Последно променена в Сряда, 10 Май 2017 13:03

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.