България и Северна Македония свързаха нивелачните си мрежи

Петък, 22 Февруари 2019

Агенцията по геодезия, картография и кадастър бе домакин на двустранна българо-македонска работна среща, посветена на успешно приключилия първи съвместен проект в рамките на Меморандум за сътрудничество в областта на основните геодезически дейности, картографията и кадастъра на недвижимите имоти, геоинформатиката и инфраструктурата за пространствени данни, подписан през 2018 г. между АГКК и АКН. Това стана ясно от съобщение, публикувано на интернет страницата на агенцията.

Република Северна Македония бе представена от инж. Борис Тунджев, директор на  Агенцията по кадастъра на недвижимите имоти на Република Северна Македония, инж. Саша Димески, държавен съветник в АКН и проф. Златко Србиноски от Геодезическия факултет в Скопие. България бе представена от инж. Валентин Йовев, заместник министър на регионалното развитие и благоустройството, инж. Виолета Коритарова, изпълнителен директор на АГКК, инж. Весела Тодорова, главен секретар на АГКК. В срещата взеха участие и проф. Славейко Господинов и проф. Елена Пенева от факултета по геодезия на УАСГ.

Проектът „Свързване на нивелачните мрежи на Република Македония и Република България“ стартира в края на м. януари 2018 г. и предвиждаше свързване на двете страни по 3 нивелачни линии (гранични връзки): Кюстендил – ГКПП „Гюешево“ -  ГП Деве Баир; Благоевград – ГКПП „Станке Лисичково“ -  ГП Делчево; Петрич – ГКПП „Златарево“ - ГП Ново Село. За по-малко от година проектът бе успешно реализиран от експертни екипи на двете агенции с изключителното сътрудничество на органите на Гранична полиция на двете държави и  Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“- Благоевград.

Участниците в срещата бяха единодушни във високата си оценка за резултатите от проекта. Инж.Тунджев определи проекта като изключително важен за Република Северна Македония, тъй като създава необходимата предпоставка за привързване на македонската Държавна нивелачна мрежа към Обединената европейска нивелачна мрежа (UELN).

Инж. Коритарова подчерта, че този първи проект постигна успешно не само работните си цели, но изгради и единен работещ екип от експерти на двете страни, което несъмнено е предпоставка за ползотворно предстоящо сътрудничество по други двустранни проекти, свързани с икономиката, инфраструктурата, инвестиционното проектиране, науката и отбраната, трансгранично сътрудничество, важни и за двете страни.

„Работата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и на геодезистите не винаги е видима за хората и често остава незабелязана, но нашите дейности имат непосредствено отношение към всички области на икономиката“, отбеляза заместник министър Йовев и посочи, че популяризирането на подобни проекти сред гражданството е особено важно.

Участниците в срещата обсъдиха и възможностите за обмен на научна и техническа информация, обучение и обмен на експерти, съвместно участие в международни професионални организации и организиране на конференции и семинари.

Прочетена 414 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.