Поредица: Въпроси от геодезисти към АГКК и отговорите на агенцията - продължение 4

Понеделник, 16 Септември 2019

На 28.08.2019 г. по инициатива на Камарата на инженерите по геодезия (КИГ) и с любезното съдействие на ръководството на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) се проведе среща на представители на НПО с представители на АГКК, на която бяха обсъдени влезлите в сила на 22.08.2019 г. изменения на Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР). Членове на КИГ зададоха над 20 въпроса към АГКК. При задаване на конкретни въпроси отговаряха всички представители на АГКК и затова в отговорите, описани по-долу, няма да се цитират конкретни имена. Публикуваме получените отговори в няколко поредни статии:

 Въпрос 18 : Относно КЕП-а, когато КНИК-а в системата на КАИС е на юридическо лице, КЕП трябва да е на юридическото лице или може да е на правоспособното лице вписано в юридическото лице ?

            Когато проектите се подават от профил в КАИС на юридическо лице, проектът се подписва с КЕП на ЮЛ. Не е задължително подписът да е на управителя на юридическото лице. Проектът се подписва от правоспособно лице – служител на управителя, на което е предоставен КЕП, издаден на ЮЛ, съдържащ името на правоспособното лице.

Въпрос 19 : Може ли останалите документи и материали, които са част от проекта и са във PDF формат да се архивират в един файл, който да се подпише с КЕП, а не всеки отделен PDF документ да се подписва ?

            Документите, които са в „Други“, могат да се направят в един общ PDF – файл и да се подпишат с  електронен  подпис.

Въпрос 20 : Възможно ли е резултата от услуга, заявена през КАИС-портала да бъде получен на хартия в съответната СГКК?

            Когато проектът е подаден през системата, документите се получават от ЮЛ по посоченият в заявлението начин. При подаване на заявлението, заявителят избира начина на получаване. В случай че избере получаване „на гише“, документът се получава на хартиен носител. Таксата се изчислява като за документ на хартиен носите.

Въпрос 21 : Предвид натовареността на СГКК проектите, които до този момент се внасяха на гише не можеше да бъдат заявявани като „бързи". Системата обаче сега го разрешава. Може ли проектите, които се внасят по електронен път да се заявяват като бързи?

            Да, може. В АГКК винаги е имало бързи поръчки.

Въпрос 22 : В така влязъл сила ЗКИР, може ли папки с проекти да се входират само на гише, като в диска на папката бъде сканирана цялата папка? Имаме колеги, които не могат да боравят с електронни подписи. Нека да имат възможност да правят проекти.

            Всичко е обяснено в Указанията на агенцията.

Прочетена 232 пъти Последно променена в Сряда, 11 Септември 2019 04:50

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.