Някои особености около „изчезването и завръщането“ на системата Галилео

Петък, 13 Септември 2019

Европейската система за спътникова навигация "Галилео" (Galileo) спря работа за седмица заради техническа неизправност през юли. На 18 юли всичко бе възстановено. Първоначално не бе ясна причината, а ден по-късно бе съобщено, че аварията е "свързана с наземната инфраструктура" на системата. Единствената услуга, която не е била засегната, е за търсене и спасяване (Search and Rescue - SAR) не е засегната и работи.

Системата за спътникова навигация "Галилео" стартира през 2016 г. и се очаква да заработи на пълни обороти през 2020 г. Тя има за цел да подобри навигационните услуги на Стария континент и да прекрати зависимостта от американската GPS, руската ГЛОНАСС и китайската Бейдоу. Ще се използва от гражданите, бизнеса, правителствата и военните. В момента навигационната система е в тестова фаза.

Всички потребители на системата са били прехвърлени към американската GPS и са усетени съвсем леки отклонения от точността. Въпросът обаче колко сме зависими от навигационните системи е открит и не е ясно как би действал светът при проблем с GPS например.

Оказва се още, че доста от потребителите на системата са получили съобщението за излизането й от строя няколко дена по-късно, а не веднага. И всичко това е било пиар акция. Съобщението, което получават абонатите, е, че може да се усетят смущения в качеството.

Друг извод е, че всъщност Галилео е дублирана от GPS и дори може да се каже, че няма нужда от нея.

Въпреки това най-важното за Галилео е, че тя е гражданска изцяло, за разлика от трите останали глобални навигационни системи, които във всеки един момент могат да бъдат спрени или точността им да бъде намалена, а това не бива да се забравя, отбелязват експертите.

Същевременно Китай не спира развитието, а напротив - китайската система за глобално позициониране „Бейдоу-3" (BDS-3) трябва бъде завършена през 2020 г., когато ще включва общо 35 сателита, информира Радио "Китай". Към момента страната е разгърнала три системи – BDS-1, BDS-2 и BDS-3, за да осигури надеждни услуги за позициониране и навигация за целия свят, съобщи Дзин Шуангън от Шанхайската астрономическа обсерватория на второто изложение Бейдоу, което се проведе в Нанкин. „Традиционните услуги за навигация, които осигуряват сателитите, трудно работят във вътрешността на сгради, под земята, под водата и на някои други локации. Там нашата система дава по-добри резултати", похвалва се Дзин.

По време на тридневното изложение в Нанкин бяха представени най-новите тенденции, теории, технологии и приложения на Бейдоу. В него участваха над 400 компании от сфери като производството на дронове, безпилотни кораби, картографиране и интелигентна роботика и превозни средства.

Прочетена 246 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.