Печат на тази страница
Геодезия

Стара карта влезе в колекцията на добричката библиотека "Дора Габе"

Четвъртък, 19 Ноември 2020

По повод на 80 годишнината от Освобождението на Южна Добруджа, българският родолюбец и известен хирург онколог проф. Иван Гаврилов подкрепи преиздаването на колекционна серия от т.нар. Народописна карта на нова ромънска Добруджа. Това съобщиха от Геопан. Картата е съставена от акад. Стоян Романски през трудната за България 1915г. и показва обективната демографска картина в тази част от България преди попадането й под румънска администрация. Картата – с точните си данни,е надеждна статистическа основа за демографскатакартина в Добруджа, в момента от който тръгва румънската колонизация.

Регионалната библиотека „Дора Габе”, с която издателят на картата - Международния търговски и културен център – Геопан, има дългогодишно сътрудничество, обогати своите фондове с един от редките екземпляри на картата.

Новата придобивка на Добричката библиотека припомня картографската експозиция показана преди години (2006) под името ДОБРУДЖА В СТАРИ КАРТИ И ГРАВЮРИ" (II - XIXвек).

Началната идея бе да се съберат всички ценни изображения от европейските архиви, показващи физикогеографския район на Добруджа през вековете, а в наши дни - да се издаде съвременна европейска туристическа карта на района, който става все по-атрактивен след приемането на двете приятелски страни в Европейския съюз.

Прочетена 284 пъти Последно променена в Четвъртък, 19 Ноември 2020 18:34