Германски сателити правят 3D карта на Земята

Вторник, 02 Ноември 2010

Два германски сателита имат мисия да направят най-детайлната 3D карта на земната повърхност, съобщи Би Би Си.

TanDEM-X и TerraSAR-X се движат на 350 метра един от друг със скорост 7km/s. Двойката скоро ще започне отчитане на височините на земната повърхност с точност до два метра. Този дигитален елевационен модел (DEM) ще има множество приложения - от подобряване на сигурността на въздушния транспорт до наблюдение при бедствия - например - наводнения.

TerraSAR-X е изстрелян още през 2007 г., а TanDEM-X през юни тази година, като от тогава насам приближава орбитата си до по-стария си събрат. Според ръководителя на мисията Манфред Синк ог Германската космическа агенция, работата е доста трудна. Орбитите на двата сателита трябва да приличат на двойна спирала, за да не се допусне сблъсък между тях. Това е първият подобен експеримент в човешката история.

Двата сателита ще продължат работа през идните три години, като най-близкото разстояние, до което може да се приближат, е 200 метра. Именно тази близост ще даде стереоефекта при картирането. Очаква се предварителните тестове на системата да завършат до Коледа, след което да започне събирането на данните. Завършването на експеримента ще бъде през 2014 г. Досега най-добрият подобен продукт е от американската мисия от 2000 г. - SRTM (Shuttle Radar Topography Mission), който има пространствена точност 30 на 30 метра и вертикална точност между 16 и 10 метра. С TanDEM пространствената точност ще 12 на 13 метра, а вертикалната по-малко от два метра. Лазерните инструменти (lidars) могат да постигнат и по-добра резолюция, но те са с регионално приложение, а не на цялата земна повърхност, каквато е идеята на TanDEM-X.

Операцията TanDEM-X/TerraSAR-X е резултат от публично-частно партньорство. Германската космическа агенция е собственик на хардуера, EADS Astrium се е занимавал с конструкцията, а Infoterra GmbH има изключителните права да продава данните. Отговорността за управлението на сателитите носи Германския космически център в Оберпфафенхофен.

Прочетена 727 пъти Последно променена в Вторник, 04 Април 2017 14:05

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.