Печат на тази страница
Новините

Първият частен космически кораб летя успешно

Понеделник, 04 Юни 2012

Американската компания "Спейс екс" предаде на НАСА товара, който донесе на Земята от Международната космическа станция с разработения от нея космически кораб "Дракон". Така официално завърши мисията на първия в историята частен космически кораб за многократно използване, скачил се с МКС.

Предаването на товара се състоя на изпитателния полигон на "Спейс екс" край гр. Макгрегър в щата Тексас. Капсулата бе доставена там, след като на 31 май се приводни в Тихия океан край бреговете на Калифорния. На церемонията присъстваха директорът на НАСА Чарлз Болдън и генералният директор и основател на калифорнийската компания Елън Мъск. НАСА продължава да работи над създаването на космически кораби, с които астронавти ще летят към астероиди, към Марс и т.н. Космическият апарат "Дракон", който е за многократно използване, беше изстрелян на 22 май. Той може да транспортира товар от над шест тона, а по-късно, към 2015 г., и седем астронавти. Височината му е 5,9 м, а широчината 3,6 м. Обемът е 6,8 куб. м. Това, което го отличава от другите кораби, е, че може да връща на Земята оборудване от МКС и материал от космически експерименти като совалките. Руските, японските и европейските капсули не могат да правят това, защото изгарят при връщането си към Земята. Руските кораби "Союз", които превозват астронавтите, нямат достатъчно място.

Ракетата "Фалкон 9", с която "Дракон" бе изведен в космоса, също е частна и е с два сегмента. Дължината й е 48,1 м, а диаметърът 3,66 м. Тя се задвижва от девет двигателя "Мерлин" с течно гориво - смес от кислород и керосин. Максималният полезен товар, който може да носи е 9,8 тона. Полетът на "Дракон" е смятан за исторически, тъй като е първият частен космически кораб, скачил се с МКС.

Прочетена 907 пъти Последно променена в Събота, 12 Септември 2015 14:11