Откриха още пирамиди с Google Earth

Понеделник, 24 Септември 2012

Американската изследователка Анжела Микол е открила два неизвестни досега на науката комплекса с пирамиди в Египет, след като в продължение на години е изучавала снимки на Земята, направени с помощта на програмата Google Earth. Археоложката е обърнала внимание на две области край р. Нил, разположени на около 145 км една от друга. На изображенията на тези територии ясно се виждат обекти с необичайна форма.

Първият комплекс пирамиди се намира до р. Нил в Горен Египет, на 20 километра от гр. Абу Сиднум и се състои от две големи могили с широчина около 80 метра и от два малки обекта с широчина 30 метра. Тук е разположен още един гигантски обект с триъгълна форма с широчина около 200 метра. Ако предположенията на  изследователката се потвърдят, това съоръжение може да се окаже три пъти по-голямо от Хеопсовата пирамида в Гиза.

Второто място се намира на 145 км на север. Недалеч могат да се видят три неголеми могили, разположени по диагонал, подобно на пирамидите в Гиза. Цветът на хълмовете е подобен на материала на стените на древния гр. Димай, намиращ се на по-малко от 3 км на югоизток. Основаният през III в. пр. Хр. град е опасан от кирпичена стена с дебелина около пет и височина около 10 метра.

Снимките са били изследвани от известния египтолог проф. Набил Селим, според когото версията на американската изследователка по-скоро е вярна. Преди година американският египтолог д-р Сара Паркак от университета в Бирмингам, щата Алабама, с помощта на Google Earth откри 17 неизвестни пирамиди.

Прочетена 1023 пъти Последно променена в Вторник, 11 Август 2015 12:42

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.