Европа ще създава собствено поколение дрони

Петък, 29 Ноември 2013

Седем европейски страни формираха клуб на държавите с безпилотни самолети. Целта е Европа да се превърне в достоен съперник на американските и израелските безпилотни самолети.

Европейската агенция по отбраната е била натоварена със задачата да състави списък с изискванията от военно естество, на което трябва да отговаря безпилотната машина. Целта е да се създаде до 10 години европейски безпилотни самолети.

Клубът на страните, които ще имат безпилотни самолети, е отворен за всички европейски държави, които имат безпилотни машини. Засега в нея влизат Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Полша и Испания.

Германия вече използва безпилотни самолети, в това число конструиран в Израел "Херон 1", за разузнавателни цели в Афганистан. По време на офанзивата срещу терористите в Мали Франция разчиташе на американски безпилотни самолети.

Европейската агенция по отбраната сега ще проучи каква ще бъде цената и технологията за създаване на безпилотните самолети. Агенцията ще изготви и доклад, който да стане основа на европейската програма за безпилотни самолети.

Безпилотните самолети са смятани за полезни за военни операции, като разузнавателни мисии, ликвидиране на терористи в отдалечени райони. Те имат и цивилно приложение, като например граничен контрол, участие в противопожарни мисии и разбира се заснемане на терени.

Страните, включили се в клуба на европейските държави с безпилотни самолети, ще инвестират в програмата. Работата по създаването на европейски безпилотни машини започва идната година.

Прочетена 986 пъти Последно променена в Вторник, 16 Юни 2015 14:51

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.