Китайски нефритен заек изучава Луната

Петък, 29 Ноември 2013

Китайският космически апарат "Чанъе-3" с лунохода „Юйту" („Нефритен заек") кацна на Луната и Китай стана третата страна след САЩ и бившия Съветски съюз, която може да се похвали с подобен успех.

Апаратът „Юйту" е захранван от слънчеви батерии. Той тежи 120 килограма и благодарение на шестте си колесника може да се изкачва по хълмове с наклон до 30 градуса и да изминава до 200 метра в час.

Лунното приключение е част от амбициозната китайска лунна програма, която бе разделена на три етапа. При първия през 2007 г. успешно беше изстрелян апаратът „Чанъе-1", който работи в лунна орбита в продължение на 16 месеца. Благодарение на него беше съставена триизмерна карта на Луната с висока резолюция. През 2010 г. втори изследователски апарат за фотографира районите, където сега кацна „Чанъе-3". През 2017 г. ще бъде изстрелян още един апарат, чиято основна задача ще бъде връщането на образци от лунната почва на Земята.
Космически апарат не е кацал на Луната от непилотираната руска мисия през 1976 г.

Същевременно американската космическа агенция НАСА съобщи, че планира да отгледа растения на Луната, като изпрати семена от босилек, ряпа и кресон. Посевите са положени в специален контейнер, в който ще има достатъчно въздух за 10 дена. Семената ще кълнат пет дена върху филтърна хартия, просмукана с хранителни вещества. Светлината ще е естествена. Кутията със семената ще тежи около 1 кг. При кацането ще се отвори малък резервоар с вода и така филтърната хартия ще се намокри, за да започне покълването. Камери ще следят целия процес.
Експериментът ще бъде направен в рамките на мисията Moon Express през 2015 г., при която се очаква американски космически апарат също да кацне на Луната.

Експерименти на Международната космическа станция показаха, че растенията могат да виреят при ниска гравитация. В такива условия те се ориентират по светлината.
Проблемът обаче е радиацията на Луната, която е много по-голяма, отколкото тук, на Земята. Температурата варира между 100 градуса по Целзий денем и пада под 173 градуса по Целзий нощем. Сутрешният скреж е много вреден за растенията. Освен това денонощието на Луната продължава 28 земни дни. Това означава, че трябва да се поддържа постоянна температура за растенията, да бъдат предпазвани от радиация.

Прочетена 1289 пъти Последно променена в Вторник, 16 Юни 2015 14:47

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.