Сателит на ЕКА следи за въздушния трафик от Космоса

Четвъртък, 21 Май 2015

Proba-V на Европейската космическа агенция (ЕКА) вече в продължение на две години следи земната растителност. Успоредно с това сателитът е успял да засече 25 милиона позиции на над 15 хиляди различни летателни апарати. До сега не е била регистрирана техническата възможност за наблюдение на въздушния трафик от сателитите в орбита на Земята. Тони Деловски от Германската космическа агенция разясни, че покритието на един сателит не е голямо, но с група сателити може да се покрие земното кълбо. Proba-V работи 24 часа в денонощието, с изключение на периодите за поддръжка и обновяване.

На борда на спътника, с размер един кубичен метър, има системи за провеждане на няколко изследвания заедно с камерата за наблюдение на промените в растителната покривка на Земята. Технологията за засичане на сигналите, чрез които самолетите изпращат информация за скоростта, позицията и височинатав рамките на системата ADS-B, е заложена от Германската космическа агенция и люксембургската компания SES. Предвижда се всички летателни апарати, навлизащи във въздушното пространство на Европейския съюз да бъдат оборудвани с уреди за излъчване на такива сигнали.

Проектът е насочен към районите, където няма радари и има по-интензивен въздушен трафик. При местата с радарен обхват диспечърите могат прецизно да управляват самолетите при разстояния между тях от 5.5 до 9 километра. За регионите като Атлантическият океан тези параметри трябва да са 10 пъти по-големи, достигайки до 93 километра. Космическата технология за засичане ще позволи намаляването на разстоянието между самолетите и увеличаване на глобалния въздушен трафик като в същото време ще подобри безопасността.

Прочетена 1110 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.