Ядрото на земята е от две части, а магнитното поле – много по-старо

Петък, 11 Септември 2015

Ядрото на Земята е ясно очертано и е с различна кристална структура от останалата материя, твърдят китайски и американски учени при последните си анализи на ехо от земетресенията.

Според проф. Сяндун Сун от университета в Илинойс, вълните отскачат напред назад от едната страна на Земята до другата. Данните показват, че вътрешното земното ядро, което е твърд район с големина колкото Луната, се състои от две части. Кристалите във "вътрешното вътрешно ядро" са подредени в посока изток-запад, а тези във "външното вътрешно ядро" - от север към юг.

"Фактът, че откриваме различна структура в различни райони на вътрешното ядро, е показателен за много дългата история на Земята", твърди проф. Сун.

Ядрото е на дълбочина над 5000 км. То е започнало да се втвърдява преди около милиард години и продължава да нараства с около 0,5 мм годишно. Различната подредба на кристалите означава, че са се образували при различни условия, както и че планетата ни може да е преминала през драматична промяна през този период.

Същевременно американски учени уточниха възрастта на магнитното поле на Земята - то се е образувало 700 милиона години по-рано.

Магнитосферата е способствала за зараждането на биологичния живот на нашата планета, като я е защитила от смъртоносния слънчев вятър. До тези изводи стигна екипът на Джон Тардуно от Рочeстърския университет в щата Ню Йорк.

Според учените магнитното поле на Земята е възникнало преди 4,2 милиарда години. За това свидетелстват резултатите от изучаването на следите, оставени от минерала магнетит в кристалите на друг минерал - циркона. Те пазят в своята "памет" данните за магнитното поле в течение милиарди години.

Изследваните минерали били взети от района на Джак Хилс в Западна Австралия, където са се съхранили най-древните скални маси на повърхността на Земята.

Прочетена 650 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.