ЕКА ще заселва Луната

Сряда, 03 Февруари 2016

Новият шеф на Европейската космическа агенция (ЕКА) Йохан-Дитрих Вьорнер обяви, че агенцията ще строи село на Луната.

Идеята вероятно ще започне да се реализира към 2030 г. Вьорнер предлага досегашния общ проект Международна космическа станция (МКС) да бъде заменен от село на Луната, чиито структури ще бъдат изработени от роботи и 3D принтери, които използват лунен прах като строителен материал. В проекта могат да участват различни страни и институции като НАСА, Русия и Китай. Целта е да се подготви мисия към Марс.

През октомври космическите агенции на ЕС и Русия сключиха договор за сътрудничество при колонизирането на Луната. Йохан-Дитрих Вьорнер смята, че един от основните въпроси, над които ще се работи е международен проект за създаването на постоянно база на обратната страна на Луната. Европейското космическо ведомство и промишлените му партньори в момента работят над създаването на нова система за управляемо спускане и кацане на Луната „Пилот“, която ще позволи по-прецизно да се оценяват перспективите за човешка дейност в определени участъци в лунната повърхност.

Преди управляем полет и създаване на постоянно селище на Луната, ЕКА и Роскосмос ще изстрелят към естествения спътник на Земята сонда, която трябва да кацне на неизследвана област Айткена до южния полюс на Луната. В този район има кратери, до които не стига слънчева светлина.

Те се смятат за най-студените места в Слънчевата система. Учените се надяват да открият там залежи от кометен лед и други материали, от които лунната база ще може да произвежда кислород и ракетно гориво. Според Джеймс Карпентър, водещ учен по проекта на ЕКА, една от основните цели е да се проучи потенциалното използване на водата като ресурс за бъдещето, и да се разбере какво може да ни разкаже за произхода на живота във вътрешната част на Слънчевата система.

Прочетена 809 пъти Последно променена в Сряда, 03 Февруари 2016 11:10

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.