Напредък във водната реформа

Сряда, 23 Март 2016

Водната реформа включва три основни стълба – окрупняване на водната инфраструктура във всички 28 области на страната, превръщането й в публична собственост и управление от един воден оператор във всяка област на базата на генерален мастър план. Трите изисквания са покрити, като е приета и Стратегия за развитие на отрасъла, изготвени са и договори за управление на активите и генерални планове. За пълното завършване на реформата обаче е нужно да заработят на практика всички ВиК асоциации в 28-те области на страната. До момента в 16 области има консолидирани дружества и избран оператор, с които предстои сключване на договор. В четири области договорите вече са подписани. От останалите 12 областни центъра в 8 е заявена готовност за консолидиране и съответно сключване на договор. По думите на министър Павлова в 242 общини в рамките на 24 области са преминали процеса на консолидация и реформа, и отговарят на изискванията. Изработвайки за всяка от тези области регионално прединвестиционно проучване, което ще се финансира по проекта, ще се изготвят апликационни форми и операторите ще могат да кандидатстват с проекти за подобряване на водоснабдяването.

В четири области Благоевград, Ловеч, Пазарджик и Кюстендил процесът по консолидация не е приключил.

Договор за безвъзмездна финансова помощ по проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК” подписаха Павлова и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева в присъствието на зам.-премиера по еврофондовете Томислав Дончев.

Бюджетът на първия проект е близо 60 млн. лв., а срокът за изпълнение – 46 месеца. Проектът трябва да надгради постигнатото при изпълнението на предишния проект „Подкрепа на реформата в отрасъл ВиК”, реализиран със средства от ОП „Околна среда 2007-2013“.

"Новото в този програмен период е, че бенефициенти няма да бъдат общините по ОП „Околна среда”, а операторите, които ще носят отговорност за реализация на проектите", поясни министър Павлова. Ако реформата и проектите завършат 2018 г., това ще е огромен успех, смята министърът на регионалното развитие.

Прочетена 571 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.