ЗУТ се сдоби със 70-а поправка

Сряда, 25 Януари 2017
Законът за изменение и допълнение на закона за устройство на територията бе приет вчера (25.01.2017 г.) на второ четене от 43-тото Народно събрание, в един последните си работни дни. Законопроектът бе внесен за разглеждане на 4.11.2016 г. като инициатор на измененията бе Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Предложените текстове за съставени от работна група с участието на представители на Камарата на архитектите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Съюза на архитектите, както и специалисти от МРРБ.
Одобрените изменения в най-ремонтираният закон ще влезнат в сила в деня на обнародването им в "Държавен вестник". Така според нова алинея към чл. 84 собствениците на застроени недвижими имоти ще са длъжни да се присъединят към изградените ВиК мрежи. Разходите по включването им ще бъдат за тяхна сметка и освен това те ще трябва да сключат договор със съответното водноснабдително дружество. Досега това ставаше по желание на гражданите.
Друга съществена поправка е отпадането на ролята на главния проектант, който досега носеше еднолична отговорност пред институциите. Отговорността вече ще е споделена между всички проектанти и всеки от тях ще трябва ръчно да разпише проекта.
Проектите пък ще се предават и в електронен формат, придружен с два екземпляра на хартия. Досега те се предаваха само на хартия в три екземпляра.
Прочетена 2328 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.