Космосът подмлади Скот, Земята състари Марк

Сряда, 08 Март 2017

НАСА обяви предварителни резултати от сравнителното изследване на астронавта Скот Кели след едногодишния му престой на Международната космическа станция (МКС) и близнака му Марк, който остана на земята, съобщи сайтът Спейс.
Двамата близнаци участваха в уникално изследване - Скот замина за МКС, а Марк остана на Земята. Очакваше се за годината време Скот да остарее по-малко от Марк, подкрепяйки парадокса на близнаците, заложен в „Теорията на относителността“ на Алберт Айнщайн. Времето за Скот тече по-бавно, защото той се движи с по-голяма скорост, отколкото Марк, който е на Земята.

Външно разликата между двамата няма да се забелязва. Ефектите на “разтеглянето” във времето биха станали явни, ако космическият кораб се отдалечи от Земята със скорост, близка до тази на светлината. Предварителните изчисления бяха, че Скот ще се подмлади с три милисекунди. Самият Марк е роден 6 минути преди Скот.

Благодарение на космонавтите-близнаци учените за пръв път имат възможност да сравнят промените в два абсолютно идентични организма – единия в космоса, а другия на Земята.

Липсата на гравитация, радиацията, различният начин на хранене и други особености на живота на орбита са се отразили значително върху физическата форма на Скот Кели, включително и върху индивидуалния му геном.
Един от най-интересните резултати е, че продължителният престой в космоса е подмладил клетките на Скот Кели. Неговите теломери са се удължили, а те обикновено се съкращават с годините. Вероятно това се дължи на усилените тренировки и по-ниския прием на калории. След връщането на земята, теломерите на Скот Кели са започнали отново да се скъсяват.
Теломерите на Марк Кели обаче също са се удължили през ноември, което може да е свързано със стресиращо събитие в семейството.
Както очакваха лекарите, костообразуването на Скот Кели е намаляло след шестия месец на мисията. Известно е, че микрогравитацията нарушава този процес и за всеки месец в космоса астронавтите губят около 1,5 процента от костната си маса.
Продължителният престой в космоса освен това засилва възпаленията, повишава нивата но хормоните и мазнините, променя микрофлората, намалява когнитивните способности. След завръщането на земята всички тези процеси се нормализират. Негативните процеси не са толкова големи, че да са проблем за здравето на хората при пътуване до Луната или Марс.
Пълното дешифриране на геномите на двамата братя близнаци разкри, че те имат стотици уникални генетични мутации. На следващият етап те ще бъдат изследвани по-подробно в търсене на "космически ген", който може да се е активирал от продължителния престой на Скот Кели в космоса.

Прочетена 265 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.