Норвегия копае първия морски тунел в света

Сряда, 10 Май 2017

Норвегия даде зелена светлина за построяването под планински масив на първия морски тунел в света, за да се избегне плаването сред опасни води на корабите, включително на тези с голям тонаж.
Съоръжението ще бъде прокопано в масива между два фиорда и ще бъде с дължина 1,7 километра и дължина 36 метра. Целта е да се избегне трудното корабоплаване във водите край полуостров Стад, където често бушуват бури.
"Тунелът за кораби в Стад най-сетне ще бъде построен", посочи норвежкият министър на транспорта Кетил Сулвик-Улсен, представяйки мащабен транспортен план за периода 2018-2029 г.
"Сега правителството осигурява по-сигурно и по-надеждно преминаване през най-опасните и трудни за транспорта на товари край норвежкия бряг", посочи той в комюнике.
Северно море често е много бурно край полуострова и много кораби са принудени да изчакат то да се успокои, преди да могат да излязат в открито море. Още по времето на викингите - прочути морски пътешественици - корабите се колебаели да поемат през тези води и предпочитали да качват и пренасят от единия фиорд до другия плавателните съдове по суша.
Построените на други места по света тунели са само за плоскодънни кораби - като Южния канал във Франция - но този в Стад ще бъде първият, по който ще могат да преминават до 16-хиляди тонни кораби за превоз на стоки и пътници, включително прочутият крайбрежен "Експрес" между Берген и Киркенес, свързващ северната и южната част на Норвегия.
Проектът се оценява на 2,7 милиарда крони (295 милиона евро) и ще отнеме от три до четири години, като работата по изграждането му ще започне през първата половина на многогодишния планов период 2018-2029 година, съобщи правителството.

Прочетена 360 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.