Доклад на ЕС: Само един плаж в България е мръсен

Понеделник, 21 Юли 2014

В България 66 процента от проверените места за къпане са били с отлично качество на водата, а 1 процент (само един обект) - с лошо. Най-мръсна е била водата в северния край на плажа на Приморския парк във Варна. Това посочва доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС). Данните показват, че крайбрежните води са с малко по-добро качество от водите в реки и езера във вътрешността на континента. Над 95% от местата за къпане в Европа са отговаряли на минималните изисквания за високо качество през 2013 г. 83 процента - на по-строгите изисквания за "отлично" качество. Само 2 процента са с лошо качество. Делът на зоните, издържали минималните изисквания през 2013 г., е в общи линии същият като през 2012 г. Делът на "отличните" зони се е увеличил от 79 процента през 2012 г. на 83 процента през 2013 г.

plage1
Всички места за къпане в Кипър, Словения и Люксембург са били с "отлично" качество. След тези страни се нареждат Малта (99 процента отлични), Хърватия (95 процента) и Гърция (93 процента). На другия край на скалата, държавите от ЕС с най-висок процент обекти с "лошо" качество на водите са Естония (6 процента), Холандия (5 процента), Белгия (4 процента), Франция (3 процента), Испания (3 процента) и Ирландия (3 процента).
В годишния доклад за качеството на водите за къпане на ЕАОС се проследява качеството на водата в 22 000 зони за къпане в целия ЕС, Швейцария и за първи път Албания, уточняват от Европейската комисия. Заедно с доклада агенцията публикува интерактивна карта, показваща резултатите на всяко едно от местата за къпане през 2013 година. Местните органи следят пробите от местните плажове, които събират през пролетта и през целия летен сезон. Водите за къпане могат да бъдат оценени като "отлични", "добри", "задоволителни" или "лоши". Оценките се основават върху равнищата на два вида бактерии, които посочват замърсяване от отпадни води или от добитък. Тези бактерии могат да причинят повръщане и разстройство, ако бъдат погълнати. Оценките на водите за къпане не вземат под внимание отпадъците, замърсяването и други аспекти, вредящи на околната среда. Макар повечето от местата за къпане да са достатъчно чисти за човека, много от екосистемите в европейските водни обекти са в тревожно състояние. Това е очевидно в европейските морета - според неотдавнашна оценка морските екосистеми в Европа са застрашени от изменението на климата, замърсяването, прекомерния риболов и повишаването на киселинното съдържание на водите. Тенденцията е влиянието на много от тези фактори да се засилва.
Всеки може да провери качеството на водата според европейските контролни органи тук
http://www.eea.europa.eu/themes/water/interactive/bathing/state-of-bathing-waters-1

Прочетена 1029 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.