Учени: Топенето на ледовете в Антарктида е бързо и необратимо

Понеделник, 21 Юли 2014

Разтопяването на ледниците в Западна Антарктида е необратим процес, който може да доведе до повишаването на нивото на световния океан с 1,2 до 3,6 метра в близките столетия, констатира пореден доклад на учени от НАСА и от Калифорнийския университет.
"Топенето в западната част на Антарктида ще бъде основната причина за повишаването на равнището на световния океан в близките десетилетия", отбеляза един от водещите автори на проучването Ерик Ригнот.

Необратимият процес е предизвикан от глобалното затопляне на климата и от озоновата дупка над Антарктида. Тя е довела до изменението на арктическите ветрове, което от своя страна е генерирало повишаването на температурата на водата в региона. Изследванията на НАСА се провеждат от 40 години и се основават на данни, получени от самолети, спътници и от изучаването на ледниците на място. "В системата протича нещо като верижна реакция, която вече е невъзможно да бъде спряна", изтъква Ригнот. Според специалистите процесът на разтапяне ще отнеме не едно столетие, като сега ние наблюдаваме неговият начален стадий.
В Антарктическия леден щит се съдържат около 61 на сто от всички запаси на прясна вода на Земята, което е еквивалентно на 70 метра от равнището на световния океан. В Източна Антарктида основата на ледения щит е съставена от континентални почви, дълбочината на които е незначителна. Докато в Западната Антарктида този фундамент навлиза на дълбочина над 2 500 метра под нивото на морето.

Антарктида вече губи около 160 милиарда тона лед, който изчезва в океана - два пъти повече, отколкото при предишното изследване на континента. Новите данни са от европейския спътник "Криосат", чийто радар е специално предназначен за измерване на формата на ледената покривка. Топенето на ледовете на белия континент е достатъчно, за да повишава световното морско равнище с 0,43 мм годишно.
Изследването използва измерванията от три години - от 2010 до 2013 и прави синтез на наблюденията с други спътници за периода от 2005 г. до 2010 г. Авторите делят континента на три сектора - Западна Антарктида, Източна Антарктида и Антарктически полуостров. И трите губят лед, като нивото му намалява средно с почти 2 см. В трите сектора това се равнява съответно на загуби от 134 милиарда тона, 3 милиарда тона и 23 милиарда тона лед годишно. Източна Антарктида е с повече лед през предишния
период заради изключителни снеговалежи, а в новото изследване е предимно статична. Както се очакваше загубите на лед са най-големи в Западна Антарктида, която е най-уязвима.

Прочетена 1063 пъти Последно променена в Понеделник, 21 Юли 2014 08:36

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.