От днес е пуснато движението по ремонтираната тръба на „Витиня“

Сряда, 20 Септември 2017

Проверката на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“ показа изключително качество на строителството. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след инспекцията на ремонта на дясната тръба на съоръжението. Днес, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и с инж. Светослав Глосов – член на УС на АПИ, министърът провери изпълнените строително-монтажни работи непосредствено преди пускането на трафика през тунела. С възстановяването на движението в тръбата за Варна и на мостовото съоръжение непосредствено след тунела, пътуващите към Велико Търново за честванията на Деня на Независимостта на България от 10 часа днес преминават без ограничения в двете тръби на „Витиня“.

В понеделник - 25 септември, веднага след края на трите почивни дни, ще бъде затворена за ремонт тръбата за София и съоръжението преди тунела. Движението на леките коли и на превозните средства до 10 т ще бъде прехвърлено двупосочно в обновената тръба за Варна. Тежкотоварните МПС над 10 т ще продължат да преминават по задължителния обходен маршрут по път I-1 София - Ботевград. Целта е ремонтните дейности на „Витиня“ да завършат до края на месец ноември и през зимата по АМ „Хемус“ да се пътува без ограничения от строителни дейности.

Обновената тунелна тръба на „Витиня“ е изключително модерна за България и оттук нататък, спрямо възможностите на бюджета, и останалите съоръжения в страната ще бъдат приведени в същия вид - с пожароизвестяване, вентилационна система, видеонаблюдение, обясни министър Нанков.

Състоянието на тръбата към София на тунел „Витиня“, която е ремонтирана в периода 2005-2006 г., е много по-добро. Всички системи на известяване, звукови сигнализации, ново осветление ще бъдат монтирани в рамките на предвидения срок, за да може през есенно-зимния сезон да няма ремонти по АМ „Хемус“, посочи инж. Дончо Атанасов. Ако се изпусне моментът, в който трябва да се извърши ремонт и това не стане в определения срок, разходите за бюджета ще се увеличат. Длъжни сме в рамките на два месеца да приключим ремонта на лявата тръба на Витиня, тъй като започва зимното поддържане след това и няма как да оставим движението в участъка на „Хемус“ в една лента. Мобилизираме всички усилия, за да приключим до края на месец ноември, посочи министър Нанков.

Тунел „Витиня“ е най-дългият у нас - 1195 м. В експлоатация е от 1984 г. Възстановителните дейности в тръбата за Варна стартираха на 27 юни м. г. като движението се извършваше двупосочно в тръбата за София.

Съоръжението е с нова хидроизолация, отводнителна и дренажна система, вентилационна и електрическа инсталация, видеонаблюдение и пожароизвестяване, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, включително и непрекъснат захранващ източник на евакуационното осветление. Положени са около 28 хил. кв. м хидроизолация, 5 400 т асфалт, 516 т армировъчна стомана и т. н. За отлична вентилация в съоръжението са монтирани 15 бр. реверсивни вентилатори. Тръбата е с енергоефективно LED осветление, като са монтирани 374 бр. осветителни тела.

Ремонтните дейности в тръбата за София на тунел „Витиня“, които ще започнат на 25 септември (понеделник), предвиждат демонтаж на старите осветителни тела и на носещата конструкция, монтаж на нови осветителни тела и конструкцията за тях и захранващи кабели; изграждане на нова електроснабдителна система на осветлението, видеонаблюдение, пожароизвестителна и оповестителна система. Тръбата за София ще бъде и с нова светофарна инсталация, променливи пътни знаци и т. н.

Ремонтните дейности на тунел „Витиня“ се изпълняват от „Автомагистрали“ ЕАД по договора за текущо поддържане на автомагистралния участък.

Прочетена 236 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.