Докторската дисертация на Стивън Хокинг е онлайн и предизвика срив в сайта на Кеймбридж

Вторник, 24 Октомври 2017

Докторската дисертация на Стивън Хокинг от 1966 г. „счупи“ уебсайта на хранилището на университета в Кеймбридж след като вчера стана достъпна онлайн за широката общественост за първи път.

Говорител на университета съобщи, че след публикуването на научния труд на сайта на институцията, той е свален почти 60 хил. пъти за по-малко от 24 часа.

Заявките за изтегляне на докторската дисертация, озаглавена „Свойства на разширяващите се вселени“ са били толкова много, че вчера са предизвикали срив на уебсайта на хранилището на университета в Кеймбридж. Сайтът не е бил достъпен все още към 21:30 ч. българско време вчера (23.102017 г.).

Университетът направи историческата разработка публично достъпна в неделя полунощ, за да отбележи седмицата на свободен достъп, след като постъпват стотици молби от читатели за изтеглянето ѝ в пълен обем.

Самият Хокинг коментира публикуването на докторантурата му в интернет с думите:

„Като отварям публично докторската си дисертация, се надявам да вдъхновя хората по света да гледат нагоре към звездите, а не в краката си; да се питат за нашето място във вселената и да се опитват да осмислят космоса. Всеки, навсякъде по света, трябва да има свободен, безпрепятствен достъп не само до моите изследвания, но и до тези на всички велики и любознателни умове в спектъра на човешкото познание.“

„Всяко поколение стои на раменете на тези, които са минали преди него, както и аз, когато бях млад докторант в Кеймбридж, вдъхновен от работата на Исак Нютон, Джеймс Кларк Максуел, и Алберт Айнщайн. Чудесно е да чуя колко много хора са проявили интерес за изтегляне на дисертацията ми – да се надявам да не се разочароват сега, когато най-после имат достъп до нея.“

Дисертацията на Стивън Хокинг може да бъде изтеглена от следния адрес: schema.lib.cam.ac.uk/PR-PHD-05437_CUDL2017-reduced.pdf.

Прочетена 583 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.