България е сред 193 държави, които подкрепят Новия градски дневен ред на ООН

Петък, 09 Февруари 2018

България като държава-членка и ротационен Председател на Съвета на Европейския съюз подкрепя Новия градски дневен ред на ООН и ще продължи да полага усилия за прилагането му на национално ниво като водеща политика за решаване на проблемите и предизвикателствата пред градовете. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която участва в деветото издание на Световния градски форум в Куала Лумпур, Малайзия. Събитието се провежда на всеки две години на различни места, като настоящото издание е посветено на изпълнението на Новия градски дневен ред на ООН след конференцията в Кито от 2016 г. Темата на форума е „Градовете 2030 - градове за всички“. Форумът бе открит от министър-председателя на Малайзия Мохд Наджиб Бин Тун Абдул Разак и изпълнителния директор на ООН Хабитат – г-жа Мохд Шариф в присъствието министри, заместник-министри и др. В него участват над 25 000 делегати от 193 държави.

Зам.-министър Николова, в качеството си на Председател на Съвета на ЕС по темата за градско развитие, подкрепи посланията на еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу във връзка със стратегическото изпълнение и постигнатия напредък по Градския дневен ред на ЕС по време на сесия, организирана от ЕК.

Николова акцентира върху целите на Градския дневен ред на ЕС, сред които са балансирано, устойчиво и интегрирано развитие. Тя подчерта, че България допринася за изпълнението му, като участва в 4 партньорства по темите на градската мобилност, цифровия преход, адаптирането към климата и иновативните и отговорни обществени поръчки.

„Нашият ангажимент на ниво ЕС е да продължим да популяризираме Новия градски дневен ред на ООН, тъй като сме убедени, че градовете са важни участници в разработването и прилагането на политиките на европейско ниво“, каза още Деница Николова. Според нея инициативите на ЕС и ООН е тази сфера следва да доведат до постигане на синергичен ефект в намирането на точния баланс между икономическия растеж и качеството на живот, между икономическия просперитет и социалното благосъстояние на градовете.

Прочетена 165 пъти

Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме ползвали, когато сме ги създавали.

Алберт Айнщайн

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia at abv.bg
office at geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.