Агенцията по вписванията ще предоставя нови услуги след надграждането на имотния регистър за интеграцията му с кадастралния

Четвъртък, 08 Март 2018

Агенцията по вписванията ще предоставя 9 нови електронни услуги на гражданите и бизнеса с финализиране на надграждането на Имотния регистър и връзката му с кадастралния регистър.

Това заяви вчера изпълнителният директор на агенцията Зорница Даскалова по време на пресконференция за стартирането на проект за надграждане на имотния регистър за интеграцията му с кадастралния и предоставяне на допълнителни електронни услуги.

„Този проект е изключително важен. С успешната му реализация ще се подобри обслужването за гражданите и бизнеса“, допълни заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, като подчерта, че намаляването на административната тежест е сред основните приоритети на правителството, по които активно и последователно работят Министерството на правосъдието и Агенция по вписванията.

По думите на изпълнителния директор Зорница Даскалова сред бъдещите електронни услуги, които ще предоставя агенцията са:

  • регистриране на заявление за предстояща сделка за предварително деклариране на предстояща сделка
  • проверка на статус на заявление, осигуряващ видимост на подготвителни действия за сделки с недвижим имот
  • автоматизирано известяване на заинтересовани страни на посочен e-mail адрес
  • уведомления за общините и техните бази данни за данъчни цели
  • искане за издаване на преписи
  • искане за издаване на удостоверение за лице
  • искане за издаване на удостоверение за имот
  • искане за издаване на удостоверение за период
  • калкулатор за изчисление на дължимите държавните такси.

В рамките на проекта ще се актуализира Наредба № 2 от 21 април 2005 г. за воденето и съхраняването на имотния регистър, издадена от Министерството на правосъдието. Ще бъде разработен проект на Наредба за двустранната връзка и обмена на данни между кадастъра и имотния регистър (съгл. чл. 6, ал. 3 ЗКИР) и внесен в МП. Ще бъде разработен проект на Наредба за създаване, поддържане и ползване на информационните системи за кадастъра и имотния регистър и за прекия достъп до данните в тях (съгл.чл. 7, ал. 3 ЗКИР) и внесен в МС. Ще се изготви и детайлна процедура относно привеждане на номенклатурата от наличните към момента книги в ИИСКИР, с тези които се водят по реда на Правилника за вписванията за службите в които не е открито производство по създаване на имотен регистър и за службите, където има открито производство за създаване на имотен регистър по реда на ЗКИР. Ще бъде изградена функционалност за обмен на нормативно изискуемите документи между Агенция по вписванията и АГКК при въвеждане на принципите на комплексното административно обслужване.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Общата му стойност е в размер на 1 500 000 лева, а срокът за изпълнението му е 18 месеца.

Прочетена 448 пъти Последно променена в Четвъртък, 08 Март 2018 10:05

Не можем да решим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме ползвали, когато сме ги създавали.

Алберт Айнщайн

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia at abv.bg
office at geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.