Българите са по-скоро доволни от работата и заплащането си според ново проучване на „Галъп интернешънъл“

Понеделник, 30 Април 2018

Личната оценка на българите за работата, заплащането и началниците им е по-скоро добра. Това стана ясно от ново проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 13 и 22 април сред 817 души. Очакванията на допитаните по въпроса за безработицата е тя да расте, но предполаганите от тях стойности са най-ниски от години, допълват от агенцията.

43% от участниците в анкетата работят и са доволни от работата си, 18% не са доволни, 19% не работят, но като цяло са доволни от работата си досега, докато 10% не работят и не са доволни от работата си до този момент. В най-голяма степен доволните от работата си очаквано имат и най-високо образование, коментират социолозите.

gal1

„Данните няма как да показват обективната картина на пазара на труда – те разкриват субективните усещания в обществото, отразени в декларациите на респондентите“, предупреждават социолозите. „Затова и оптимистичните изводи биха били прибързани, допълват от агенцията.

53% от работещите пълнолетни българи декларират, че са доволни от парите, които получават от работодателите си, докато 44% - че не са. С отговорите на този въпрос е оценено не само нивото на заплащане, но и възможностите на хората да си намерят друга по-добра работа, взимайки под внимание съотношението труд/заплащане.

gal2

58% от анкетираните са отбелязали, че са доволни от шефовете си, 24% не са, а 13% казват, че нямат шефове.

gal3

Очакванията на българите за безработицата са на ниски нива в сравнение с предходни периоди. През април 20% очакват повишаване на безработицата и това е най-ниската точка от години. В последните няколко години тези очаквания се движиха около 40%, а по време на кризата дори преминаваха нива от 70%. Междувременно растат очакванията безработицата да остане на нива като сегашните (47% от допитаните този месец), а очакванията за намаляване на безработицата се движат напоследък на нива около и над 10%, като този месец са 14%. Всичко това означава, че песимизмът за трудовите перспективи остава преобладаващ, но с намаляващ темп.

Снимки: "Галъп интернешънъл"

Прочетена 225 пъти Последно променена в Понеделник, 30 Април 2018 12:26

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.