Офшорка си присвоила част от Пирин

Четвъртък, 11 Септември 2014

Бившият министър на околната среда и водите Станислав Анастасов е позволил на офшорна фирма да изгради нов лифт в националния парк "Пири”. Екоорганизацията "За да остане природа в България" сезираха новия екоминистър Светлана Жекова да отмени тези действия и да информира прокуратура за потенциалното престъпление.

Според природозащитниците в писмо от 4 август министър Анастасов признава незаконно на офшорната фирма "Маренго трейдинг" сервитутно право върху 33 дка и право на строеж за нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт от Шилигарника до връх Тодорка в ски зона Банско. Както е известно 3-седалковият лифт е приватизиран от концесионера на ски зона Банско "Юлен" АД през 2002 г. Впоследствие концесионерът го продава на "Маренго трейдинг" без сервитутно право и без право на строеж. В същото време теренът под лифта е част от концесионната площ от 995,5 декара, която е предоставена от държавата на "Юлен" и предоставянето й на трета страна нарушава концесията.

"Маренго трейдинг" е офшорна фирма, регистрирана в Кипър. Тя е един от акционерите в "Юлен" АД заедно с други офшорни фирми и община Банско.

Природозащитниците припомнят, че с решение на министерския съвет бе узаконено и застрояването на 650 декара от концесионера на ски зона Банско. Решението не носи нито подписа на бившия премиер Пламен Орешарски, нито от настоящия - Георги Близнашки.

Прочетена 1377 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.