Земята се затопля от 10 000 години

Четвъртък, 11 Септември 2014

Земята се затопля от 10 000 години, което противоречи на твърденията, че това се дължи на човешка дейност, смятат учени от университета на Уисконсин Медисън. Те са направили различни компютърни симулации с въздействащи върху климата фактори. Всяка от тях показа видима тенденция към затопляне от 10 000 години, на която не е възможно да са противодейства. Според американските учени предишните изследвания са използвали противоречиви данни от ледени проби.
Опитите да бъде намерен отговор на въпроса дали Земята е била в период на глобално затопляне или охлаждане преди ХХ век, не дават категоричен отговор. Някои изследвания установяват тенденция към затопляне, а друга към охлаждане. Въпросът е кой е прав. Възможно е противоречието да се дължи на проблем с данните или на модела. Известно е, че атмосферният въглероден двуокис се е покачил с 20 части на милион преди ХХ век, както и че масивната ледена покривка от последния ледников максимум се свива. Тези физически промени предполагат покачване на средните годишни глобални температури, дори и някои райони да са в захлаждане, както през малката ледникова епоха в Европа от ХVІ до ХІХ век.
Учените под ръководството на проф. Лиу правят симулации на въздействащите върху климата фактори - от силата на слънчевата светлина до глобалните парникови газове, ледената покривка, промените в количеството вода от стопените снегове и ледове.
Всяка от тях показа глобално затопляне през предишните 10 000 години.
Миналогодишно изследване на базата на био и геотермометри обаче показа, че преди около 7000 години е започнал период на глобално охлаждане, който е продължил, докато хората са
започнали да оставят следа. Авторите на това изследване разглеждат данните, събрани от други учени от ледени проби, седименти с фитопланктон и други от 73 места по света. Тези данни понякога си противоречат, особено за северното полукълбо. Тъй като интерпретирането на тези данни е сложно, според проф. Лиу те може да не отразяват добре общата картина. Например биологичните проби, депозирани през лятото, може да са различни от тези от зимен седимент, взет от същото място. Авторите на новото изследване подчертават, че то не оборва
данните за въздействието на човека върху климата, започнало през ХХ век.

Прочетена 1839 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.