Спътници ще предсказват наводнения

Четвъртък, 11 Септември 2014

Спътници, измерващи гравитацията на Земята, ще служат като сензори за предсказване на наводнения. Методът е предложен от учените от Калифорнийския университет и е основан на измерването на количеството вода в района на басейни на реки, включително под земята. Ако водата е прекалено много, то в случай на обилни валежи почвата няма да може да ги поеме, което може да доведе до наводнения.

"Както и кофата, речният басейн може да вмести само определено количество вода", разказва авторът на изследването Джей Ти Ригер.

Необходимите данни се получават от спътниците GRACE, които фиксират и най-незначителните колебания в гравитационното поле на Земята. Когато почвата е наситена с вода, нейната маса се увеличава, а това значи, че се усилва и гравитацията на това място. Така спътниците могат да определят места с голямо струпване на подземни води.

За да проверят своята теория, учените събрали данни, изпратени от спътниците през 2011 г. Като анализирали информацията, изследователите стигнали до извода, че с разработения от тях метод може да се предскажат разливи на река Мисури 5 месеца предварително. При евентуалните разливи например под вода могат да се озоват обширни територии на щатите Мисури, Небраска, Айова, Южна и Северна Дакота. Националната метеорологична служба тогава предупредила за възможни наводнения едва месец преди тяхното начало.

През 2017 г. се планира пускането на ново поколение спътници GRACE. Благодарение на тях необходимата информация ще постъпва само за две седмици.

Прочетена 893 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.