Столичани протестират днес срещу замърсяването на въздуха

Сряда, 05 Декември 2018

Днес от 12:30 ч. е обявен протест срещу замърсяването на въздуха пред сградата на Столична община. Протестът е организиран от граждани, като е подкрепен от партия "Зелените" и обединението "Демократична България". Целта на недоволството е необходимостта общината да предприеме мерки срещу замърсяването на въздуха, което се случва всяка зима.

Протестът под наслова „Дишай!“ има 6 точки, по които се искат незабавни мерки:

1. Столична община официално да признае проблема, който всички софиянци регистрират с очите и дробовете си и който се отчита от системи като airBG.info и World Air Quality Index (https://waqi.info/);

2. Кметът да си изпълни обещанието за „зелен билет“ - в дните със стойности на ФПЧ и други замърсители над нормата от 50 μg/m3, билетът за градски транспорт да се намали на 1,00 лв. В дните със стойности над 150 μg/m3 градският транспорт да бъде БЕЗПЛАТЕН.

3. В дните с наднормено замърсяване да се пуснат повече коли на градския транспорт на по-кратки интервали - не повече от 15 мин при температури около и под нулата - за сметка на спрените от движение автомобили.

4. В дните със замърсяване над нормата да се въвеждат ограничения за ползването на лични автомобили, за допустимия брой пътници в един автомобил и др. в съгласие с чл. 28а на Закона за качеството на атмосферния въздух (ЗКАВ).

5. СО да забрани раздаването на помощи за енергийно бедните за ТВЪРДО ГОРИВО дърва и брикети, на осн. чл. 28а от ЗКАВ. Да се заменят с помощи към сметката за ток. Отоплението с нискокалорийни въглища, дърва с висока влажност, пластмаси, гуми, дрехи втора и употреба и други отпадъци и замърсители да се ограничи в най-кратки срокове.

6. Междувременно да се възстанови и разшири официалната система от измервателни станции (АИС).

Сред по-дългосрочните мерки са посочени спирането на изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в София, засиленото развиване на мрежите на градския и на велосипедния транспорт вместо използването на автомобили и увеличаване на зелените площи в градското пространство и прекратяване на практиката за тяхното застрояване.

Прочетена 122 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.