Столичният булевард „Македония“ става парк

Понеделник, 07 Януари 2019

В петък (04.01.2018 г.) кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков представиха идеята за нова визия за булевард „Македония“. Автори на разработката са архитектите от френското студио „Вилмот архитекти“, които са създали редица проекти за градски пространства в Париж, Лион, Ним, Дижон, Москва, Аман, Доха и др.

Основната идея на проекта е булевардът да се превърне в своеобразен линеен парк, като се върне зеленината му. За целта ще се продължи „Зеленият трамвай“ от площад „Руски паметник“ до бул. „Христо Ботев“ и от двете му страни ще се оформят малки пиацети с места за отдих, детски площадки за игра и алеи за разходка с богато озеленяване. Предвижда се продължаването и на велоалеята от булевардите „Цар Борис III“ и „Генерал Тотлебен“.

Паркирането по булеварда ще бъде организирано по нов начин. То ще е само успоредно в двете локални платна – едностранно и двустранно, вместо сегашните паркоместа под ъгъл в централното платно.

Проектът за бул. „Македония“ е част от дейностите за реконструкция на цялата трамвайна линия № 5 от Съдебната палата до кв. Княжево, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Работният проект трябва да е завършен до средата на месец април 2019 г., след което ще проведе процедурата за избор на изпълнител на строителството.

Графичната част на концепцията е достъпна на интернет страницата на Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община.

Прочетена 200 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.