Евроодитори проверяват финансирането на пътища в България

Сряда, 08 Май 2019

Европейски одитори проверяват финансирането на нашите пътища от ЕС и дали се изпълнява според планираното, съобщиха от Европейската сметна палата. Освен България ще бъдат проверени Полша, Чехия и Испания.
Проверката е за финансирането от ЕС на мрежата от пътища, която свързва държавите членки и техните региони. Европейските счетоводители ще инспектират дали има напредък на държавите членки към навременно завършване на мрежата и по-добра свързаност за гражданите.
Документът за текущ одит на пътищата, които свързват европейските региони, бе публикуван днес. Целта на проверката е Евросметната палата да е източник на информация за лицата, заинтересовани от конкретната одитирана политика или програми.
Основната форма на сухопътен транспорт за хора и стоки в ЕС е пътният (автомагистрали и пътища - б.р.) и се очаква да запази тази позиция в обозримо бъдеще, посочват одиторите. Изграждането на пътища и подобряването на тяхната достъпност има значение и за стимулирането на икономическия растеж.
Към 2016 г. в транспортния сектор работят повече от 11 млн. души — над 5 % от работната ръка в ЕС. Целта на трансевропейската транспортна мрежа, чието разработване започна от 90-те години, е до 2030 г. да бъдат завършени девет основни коридора с дължина около 40 000 км. Те са от Балтийско море до Атлантика и от Скандинавия до Средиземноморието.
Тези коридори имат най-високо стратегическо значение за постигане на целите на политиката и представляват по-голямата част от основната мрежа. Освен това е поставена цел за завършване на широкообхватната мрежа до 2050 г., която ще осигури достъпност и свързаност на всички региони в Европа, информират от европейската Сметна палата.
От ЕС за пътна инфраструктура са предоставени около 82 млрд. евро в периода 2007—2020 г. Половината от тях са изразходвани за основната и широкообхватната мрежа. Основните бенефициенти на това финансиране са централно- и източноевропейските държави членки.
"В последните десетилетия финансирането от ЕС е помогнало да се подобрят транспортните връзки между държавите членки и техните региони, но в пътната мрежа все още съществуват пропуски, липсващи връзки и места с недостатъчен капацитет," заяви Джордже Пуфан, членът на Европейската сметна палата, който отговаря за одита.
Според него има риск цялата основна мрежа на ЕС да не бъде завършена навреме.

Прочетена 113 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.