Надежди за лек срещу пандемията

Вторник, 17 Март 2020

Българска иновативна компания "Микар Иновейшън" е открила молекула, която може да се използва за лечението на COVID 19. Лекарствената молекула, която българската компания откри, предпазва здравите лимфоцити от вирусна инфекция. По този начин може да блокира коронавируса да влезе в тях и да ги зарази.
Молекулата, която "Микар Иновейшън" изолира, е базирана на протеините, които се свързват с метастазите и вируса на ХИВ. Оказва се, че такава молекула може да се окаже успешно лекарство за Ковид-19.
За целите на откриването на ефективна малка лекарствена молекула е използвана комбинация от над 4 милиона химични съединения. Те са изпратени до международните компании ThermoFisher и Eurofins за биологични анализи, където са получили изключително обнадеждаващи резултати.
Субстанцията в момента се подобрява и се предвижда тя "да влезе в болниците за клинични изпитания до месеци. Молекулата трябва да измине утвърдения път от клинични изпитвания.
Костадин Петков от София Тех парк съобщи, че вече са осъществили връзката между фирмата и държавните здравни структури, където могат по най-бързия начин да се съкратят административните процедури при изработването на медикамент.
По негови думи до месец-два предстоят клинични изпитания. След това започва една процедура, която не може да се каже в какъв срок клетката ще се превърне в лекарствена форма.
Същевременно китайски учени изпробваха ваксина срещу коронавирус върху маймуни, пише "Дейли телеграф".
Те са установили, че маймуните произвеждат антитела, които атакуват вируса и предотвратяват повторна инфекция. Заразените с новия вирус маймуни са придобили имунитет срещу заболяването.
След като първоначално заболели, маймуните произвели антитела, с които предотвратили повторно инфектиране, установили учените.
Изследването е публикувано от bioRxiv и е проведено от Peking Union Medical College.
Откритието хвърля светлина върху мистериозни случаи, при които пациенти са заболели повторно от вируса. Някои са били освободени след негативна проба за коронавирус, но по-късно отново са развили симптоми, дори са дали и положителна проба.
Вчера беше съобщено, че започват клинични тестове за ваксина срещу коронавирус в научния институт "Кайзер Перманент" в Сиатъл, САЩ.
По последни данни на Световната здравна организация по света има над 173 00 потвърдени случая, а починалите са повече от 7000. Регистрирани са случаи в 152 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 182 000 случая и над 7100 починали в 155 държави.

Прочетена 148 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.