Няма спрял строителен обект заради кризата с коронавируса

Вторник, 14 Април 2020

В строителството най-важното е да не се спира производството. То протича на открито, разстоянието е голямо, което помогна дейността да не попадне под рестрикциите за ограничаване разпространението на коронавируса. Това каза Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването “ИмоТиТе” по Bloomberg TV Bulgaria.

Шопов отбеляза, че за момента няма случаи на замразени строителни обекти у нас.

“Спирането на производство е изключително фатален ход, защото то трудно се възстановява”.

Шопов коментира част от предложенията на Националната асоциация на строителните предприемачи за справяне с кризата. По негови думи най-важно е създаването на експертен икономически съвет, който да води ежедневни дискусии и да следи ситуацията в световен мащаб, за да насочва държавата и общините към необходимите мерки.

“Важно е и да продължи ефективната работа на администрацията”, отбеляза експертът.
Според Александър Ваклин, член на Националната асоциация на строителните предприемачи, развитието на имотния пазар след кризата до голяма степен ще зависи от банките и тяхната работа.

“Банките трябва да са си извадили поуките от кризата през 2008 г... Те трябва да не спират и да не рестриктират кредитирането на крайни клиенти”, отбеляза Ваклин.

Ивайло Митев, член на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, заяви, че в последните години развитието на жилищния пазар се е движило в равновесие с ръста на икономическите показатели.

“Живеехме с усещането, че нашият пазар малко изпреварва икономиката, той се е движел успоредно с нея... Никой от нас не знае как ще тръгне икономиката след края на извънредното положение”, коментира Митев, като отбеляза, че от това ще зависи и случващото се на имотния пазар.

Асен Чавдаров, член на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, изтъкна важността на работата на държавната и общинска администрация.

Той отбеляза, че на жилищния пазар все по-трудно става издаването на строителни разрешения заради рестрикциите за борба с Covid-19, което е нарастващ проблем, защото забавяне при търсенето няма.

 

Прочетена 86 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.