Архитекти: Да преосмислим градската среда след коронавируса

Петък, 24 Април 2020

Известните швейцарски архитекти Жак Херцог и Пиер дьо Мюрон призоваха в условията на сегашната пандемия градовете да станат по-близки до природата, а болниците - по-гостоприемни, съобщи ДПА. Носителите на награда "Прицкер" дадоха интервюта за 70-тите си годишнини.
"Трябва да преосмислим градоустройството си - каза Херцог пред швейцарския в. "Тагес Анцайгер". Пандемията от коронавируса не трябва да предизвика движение от градовете към провинцията, а да доведе до повече зелени площи и изпълнени със светлина апартаменти в градските зони.
Трябва да доведем провинцията в градовете. Бъдещето не е в разширяването на градовете в провинцията, а в опазването на природата" - каза Херцог, който навършва 70 години днес.
Дьо Мюрон, чийто рожден ден е на 8 май, каза, че въпросът как да се строят болниците сега е най-актуален. Двамата приятели от детинство работят върху три клиники, сред които е детска болница в Цюрих, в която има зони за почивка, създаващи домашна атмосфера, и рехабилитационен център за хора с увреждания на гръбначния стълб, в който пациентите да могат да виждат небето от леглата си.
"Болницата вече не е затворена институция, а отворено, гостоприемно пространство", каза Дьо Мюрон пред в. "Нойе Цюрхер Цайтунг".
Херцог и Дьо Мюрон са известни със сградата на галерията "Тейт" в Лондон, "Алианц арена" в Мюнхен, концертната зала "Елбфилхармони" в Хамбург.

Прочетена 98 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.