Сателитни снимки доказват, че коронавирусът е бил в Ухан още през миналото лято

Четвъртък, 11 Юни 2020

Драматично увеличение на автомобилния трафик около големи болници в Ухан в края на миналата година води до предположението, че новият коронавирус е започнал да се разпространява в Централен Китай много преди да бъде съобщен първият случай в света.

 

Това показва ново проучване на Медицинското училище на Харвард, цитирано от ABC.

Авторите на изследването са използвали техники като на разузнавателните агенции. Те са анализирали сателитни снимки и са "забелязали драматично увеличение на болничния трафик около пет големи болници в Ухан от началото на лятото до началото на есента на 2019 г.", обяви доктор Джон Браунстийн, професор в Медицинското училище на Харвард, който ръководи изследването.

Браустийн, коментатор в ABC News, поясни, че увеличеният трафик "също съвпада" с търсене на информация в китайска търсачка на "определени симптоми, които по-късно е установено, че са тясно свързани с новия коронавирус".

Макар професорът да признава, че доказателствата са косвени, той смята, че проучването предоставя нова важна информация за мистерията около произхода на коронавируса.

Китайските власти не са уведомили Световната здравна организация за вируса до 31 декември. Американското разузнаване обаче е установило проблем най-рано в края на ноември и е уведомило Пентагона.

Започвайки с близо 350 снимки, направени от частни сателити, авторите на проучването първо са проучили трафика и паркоместата до големите болници в Ухан през последните две години. На 10 октомври 2018 г. е имало 171 коли на паркинга на болница Tianyou в Ухан, една от най-големите. Година по-късно сателитни снимки показват 285 коли, което е 67% увеличение. Пред други болници увеличението е 90% в сравнение с трафика между есента на 2018 г. и 2019 г.

За да е сигурно, че няма да достигнат до погрешни заключения, изследователите отбелязват, че са взели под внимание всички фактори, които могат да доведат до ръст на трафика - от масови публични мероприятия до вероятността от ново строителство на болници. Те са установили голямо статистическо увеличение на броя на колите, паркирани до болниците.

Изследването е предадено на журнала Nature Digital Medicine. В проекта е участвала компанията за анализ на разузнавателна информация RS Metrics, която прави прегледи на сателитни снимки за корпоративни клиенти. Подобни анализи се правят от ЦРУ и военното разузнаване на САЩ.

За проучването учените са прегледали близо 3000 сателитни снимки от 2010 до 2013 г., измервайки трафика край болниците. Те заключават, че увеличеният трафик съвпада с разпространението на заболяване като инфлуенца.

Прочетена 290 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.