Картографират океанското дъно

Сряда, 24 Юни 2020

Плановете за картографиране на цялото океанско дъно до 2030 г. продължават въпреки предизвикателствата на пандемията от корнавирус, заявиха представители на проекта миналата седмица, когато обявиха, че са завършили близо една пета от целия проект, съобщи "Ройтерс".
Според учените топографията на океанското дъно е по-малко известна от повърхностите на Марс, Меркурий или Венера, а очертаването на дълбочината и формата на морското дъно ще помогне да се разбере въздействието на океаните върху климата на Земята.
Когато през 2017 г. започва проектът на Nippon Foundation-GEBCO Seabed 2030, само 6% от глобалното океанско дъно е проучено до съвременни стандарти.
Този дял сега е 19% спрямо 15% през последната година.
Около 14.5 милиона кв. км нови батиметрични (дълбочинни) данни бяха включени в мрежата на GEBCO през 2019 г. - площ почти два пъти по-голяма от тази на Австралия.
"Днес сме на ниво 19%. Остава да картографираме още 81%. Това е площ, която е около два пъти по-голяма от повърхността на Марс, и трябва да я заснемем през следващото десетилетие", каза директорът на проекта Джейми Макмайкъл-Филипс пред Би Би Си.
Картата илюстрира предизвикателството пред GEBCO през следващите години. Черните зони са онези области, в които тепърва предстоят директни ехографски измервания на формата на океанското дъно. Цветовете съответстват на дълбочината - по-дълбоко е в лилаво, по-плитко е в по-светлосиньо.

Не е напълно вярно, че дъното на океаните е напълно непознато, тъй като в последните години бяха събрани много данни от сателити. Някои от тях имат висотомерни инструменти, които могат да изведат топографията на морското дъно от начина, по който гравитацията въздейства на водната повърхност - но там резолюцията е на над километър в най-добрия случай, а Seabed 2030 иска да постигне разделителна способност от поне 100 м навсякъде.

Има много причини за нуждата от по-добри карти на морското дъно. Те са от съществено значение за навигацията и за полагането на подводни кабели и тръбопроводи.

Те са важни и за управлението на риболова, тъй като около подводните планини са една от най-притегателните точки за живота в океаните.

Топографията на дъното влияе е на поведението на океанските течения и вертикалното смесване на водата. Това е информация, необходима за подобряване на моделите, които прогнозират бъдещите климатични промени - тъй като именно океаните играят критична роля за придвижването на топлината около планетата. Ако искате да разберете как точно ще се повишат морските нива в различни части на света, добрите карти на дъното на океана са задължителни.
Голяма част от данните, внесени наскоро в мрежата на GEBCO, съществуват от известно време, но са били извън публичното пространство. Компаниите, институциите и правителствата, които притежават тази информация, сега я предадоха - и вероятно има още много от този скрит ресурс, който все още предстои да бъде издаден.

Ще има нужда от много повече усилия за събирането на данните, споделят учените. Някои от тях ще дойдат от краудсорсинг - от кораби, които постоянно споделят данни от ехолокационните си инструменти, докато пътуват по света. Дори малки плавателни съдове - риболовни лодки и яхти - могат да имат важна роля, като прикачат регистратори на данни към своите сонарни и навигационни апарати.

Една много ефективна стратегия е доказана от Британското антарктическо проучване (BAS), което оперира в по-отдалечените части на земното кълбо - и това е просто да се споделят данните от маршрутите на техните кораби.

"Много рано възприехме идеята, че данните трябва да се събират по време път към мястото, за където сте се насочили, а не само от самото място", сподели Роб Лартър от BAS пред Би Би Си.
"Добър пример за това е неотдавнашната батиметрична карта на района на протока Дрейк (между Южна Америка и Антарктида). Много от тях бяха придобити от различни изследователски проекти, когато се движеха напред-назад към местата, на които отиват."

Макмайкъл-Филипс е уверен, че целта на проекта може да бъде постигната, ако всички действат заедно.

"Уверен съм, но за да го направим, ще ни трябват партньорства. Нуждаем се от правителствата, имаме нужда от индустрия, имаме нужда от академици, имаме нужда от филантропи и имаме нужда от аматьори мореплаватели. Трябва всички тези хора да действат, ако искаме да имаме прецизна карта на дъното, което е абсолютно фундаментално и съществено за човечеството. "

GEBCO (General Bathymetric Chart of the Oceans) е единствената междуправителствена организация с мандат да картографира цялото океанско дъно.

Прочетена 106 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.