Печат на тази страница
Новините

Проучване: всеки четвърти европеец е готов да дава рушвет

Сряда, 24 Юни 2020

Всеки четвърти гражданин на ЕС смята за приемливо понякога държавен служител да получава рушвет за ускоряване на спешни административни работи.

Това сочи социологическо проучване на Агенцията на Европейския съюз за основните права, цитирано от "Политико".
Почти половината европейци под 30-годишна възраст считат подкупването на държавен служител за нормално, показва още изследването, въпреки че има голяма разлика между държавите по отношение на степента на допустимост на корупцията.
Докато повече от половината респонденти в Словакия, Чехия и Хърватия - и 48% във Франция - биха помислили за прибягване до рушвет, когато се занимават с чиновници, само 1/5 или по-малко мислят по същия начин в Швеция, Малта, Финландия и Португалия.
Що се отнася до правата на човека, проучването е установило, че в 11 от 27-те страни членки най-малко 50% от респондентите са "съгласни или твърдо съгласни", че нарушенията на човешките права не са проблем в страната им.
В същото време 90% от респондентите (варира от 76% в Унгария до 96% в Малта) казват, че човешките права са важни за създаване на по-справедливо общество в държавите им. 2/3 са на мнение, че човешките права имат значение в тяхното ежедневие.
Проучването е проведено в 27-те страни членки, Великобритания и Северна Македония. В него са участвали между 1000 и 3000 респонденти във всяка страна между януари и октомври 2019

Прочетена 35 пъти