Създадоха най-подробната карта на Вселената

Петък, 24 Юли 2020

Астрофизици от цял свят публикуваха най-мащабната триизмерна карта на Вселената след анализ на над 4 милиона галактики и квазари, свръхярки обекти, излъчващи колосална енергия, предаде Франс прес.

Тази разработка ни дава в чист вид най-пълната история на разширението на Вселената. Досега липсваха данни от Големия взрив до сегашния период. Сегашната карта запълва тази празнина, като показва филаменти с материя и празни пространства, обосноваващи структурата на Вселената от нейната най-крехка възраст, когато е била само на 380 хиляди години. За периода преди 6 милиарда години, учените са наблюдавали най-старите и най-червени галактики. За по-отдалечените във времето периоди, учените се съсредоточили върху най-младите галактики - сините. А за да достигнат до зората на Вселената, до 11 милиарда години, били наблюдавани квазарите. Това са галактиките, чиито черни свръхмасивни черни дупки в центъра са станали много ярки заради погълнатата от тях материя.

Картата показва как в даден момент разширението на Вселената се е ускорило и оттогава не е спряло. Този феномен се дължи според учените на тъмната енергия, невидим елемент, който се вписва в общата теория за относителността на Айнщайн, но чиито произход остава неизяснен.

Новата триизмерна карта е плод на над 20-годишното сътрудничество на стотици учени от трийсетина научни института от цял свят.

Прочетена 154 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.