Печат на тази страница
Новините

Нови правила в Антарктика заради коронавируса

Четвъртък, 13 Август 2020

За да опазят континента от Ковид-19, учените, които се отправят към Антарктида, първо ще бъдат поставени под карантина в Нова Зеландия, предаде ДПА, позовавайки се на правителството на страната.
Първият екип, който участва в "свития" международен антарктически сезон, ще пристигне в Нова Зеландия от САЩ в петък, се посочва в изявление на министъра на външните работи Уинстън Питърс.
При пристигането си учените и персоналът ще преминат през 14-дневна карантина за своя сметка и ще бъдат тествани два пъти за Ковид-19, преди да се отправят към ледения континент на 24 август.
"Антарктида е единственият континент без Ковид-19", каза Питърс. Подкрепата на Нова Зеландия за антарктическите станции е от решаващо значение за безопасността и благосъстоянието на хората, включително новозеландците, и за продължаването на важната дългосрочна научна дейност", отбелязва Питърс.
В типичния антарктически сезон, който продължава от август до март, обикновено участват повече от 3000 учени и персонал. Заради коронавирусната пандемията се очаква броят им през настоящия сезон да бъде около 800.

Прочетена 35 пъти