Изчислиха температурата от предледниковия период

Събота, 29 Август 2020

Насочвани от фосилизиран океански планктон и климатични модели, учени са изчислили колко студено е било през последния ледников период, когато обширни части от Северна и Южна Америка, Европа и Азия са били покрити с лед, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".
Според изчисленията им средната глобална температура през периода, известен като Последен ледников максимум преди между 23 000 и 19 000 години, е била около 7,8 градуса Целзий - с около 7 градуса Целзий по-ниска, отколкото през 2019 г.
Някои региони, например арктическия, са били значително по-студени, с температура с 14 градуса Целзий по-ниска от средната.
Учените са направили изчисленията си с помощта на химически измервания на миниатюрни фосили на зоопланктон и съхранени мастни структури от други типове планктон, променящи се в отговор на температурата на водата.
Информацията след това е въведена в симулации на климатични модели, за да бъдат изчислени средните глобални температури.
"Миналите климати са единствената информация, с която разполагаме за това какво се случва в действителност, когато Земята до голяма степен се охлажда или затопля. Изучаването им ни помага да си изясним какво ни очаква в бъдеще", казва палеоклиматоложката и ръководителка на изследването Джесика Тиърни от университета на Аризона.
По време на ледниковия период бродят едри животни като мамути, мастодонти, вълнести носорози и саблезъби, успели да се приспособят добре към студения климат.
През ледниковия период хората навлизат за първи път в Северна Америка, прекосявайки сухоземен мост, който някога е свързвал Сибир и Аляска. По това време морското равнище е много по-ниско в сравнение с днешното.
Смята се, че ловувайки, хората са допринесли за глобално масово изчезване на видове в края на ледниковия период.
"Интересното е, че Аляска не е била покрита изцяло с лед. Централната й част не е била толкова студена, колкото днес и е предлагала добри условия за заселване", допълва Тиърни.

Прочетена 73 пъти

"Първа отговорност на всеки гражданин е да оспорва властта."

Бенджамин Франклин

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Условия за ползване на коментарите

geomax l

Baner GEOPORTAL

Със съдействието на Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми

 

Връзка с нас

map

Списание ГЕОМЕДИЯ

Всичко за геодезията

София 1303
ул. "Св. Св. Кирил и Методий" 146,
ет. 3, ателие 6; тел: 02/ 831 90 01;
e-mail: geomedia@abv.bg
office@geomedia.bg

Банкова сметка

ЕИК 175378844
Банкова сметка
Уникредит Булбанк, клон Европа
BIC - UNCRBGSF
IBAN - BG74UNCR 7000 1500 6707 03
ISSN - 1313-3365

Абонамент

27 лв. за една година

15 лв. за половин година

Свържете се с нас, ако искате да се абонирате.